Ние търсим истината с нашите журналистически разследвания.

С методите на документалистиката и журналистическите способи, ние разкриваме факти, документи, свидетели и участници в евентуални неправомерни деяния, извършвани от лица, на които е гласувано обществено доверие.
Специален акцент има корупцията на всички нива в трите власти.Ние сме на страната на истината.


Епизод 22
Между Крастата и COVID-19
Епизод 1

В БАНСКО – СКРИТИ ТЕСТОВЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, В СОФИЯ – ГРЕШКИ В РЕЗУЛТАТИТЕ И КАРАНТИНА, СЛЕД 4 ОТРИЦАТЕЛНИ PSR ТЕСТА ЗА COVID-19!Валя Ахчиева пред поликлиниката в Банско

Разследването ни показа, как в Банско – заключеният град, правят бързи тестове на хората за антитела и не им показват резултатите, въпреки че, правата им на пациенти и нормативната база за личните данни изискват това. И според данните на РЗИ-Благоевград, при 1300 изследвани в Банско, само 8 процента от тях са се срещнали с коронавируса и имат образувани антитела. А след изследването им и с PSR, няма нито един положителен резултат за COVID-19 към момента!


Д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира тези факти. Според него, това е доказателство, че в Банско не е имало взрив на епидемията, както беше обявено. Банско не е бил “Българският Ухан”, както беше създадено впечатление от българските здравни власти. И мерките, които са били взети спрямо града – той да бъде заключен за 14 дни – не отговарят на фактите сега. А кметът на Банско не може да прави снимки на резултатите от изследванията на хората и да разполага с тях, както беше обявено от служителите на РЗИ-Благоевград. Това са лични данни на хората и те имат право да си ги получат. И само личните им лекари имат право на достъп до тях. А при определени условия в закона, резултатите могат да получат и трети лица – каквито са например РЗИ-тата в страната. Нарушени са правата на изследваните хора в Банско.


Разследването ни разкрива и случай на сгрешени резултати в изследванията за PSR на една жена от София. След като изследват Радостина З., заради контакт с възрастна жена, вдигнала температура, първият и тест е бил “положителен” за COVID-19. И РЗИ-София я поставя под карантина за 28 дни. В същото време, резултатът на възрастната жена е отрицателен, както и на другите членове на семейството на Радостина. Тъй като тя е без никакви симптоми, прави си второ изследване след няколко дни. Резултатът е вече “отрицателен” за COVID-19. След още няколко дни, тя си прави второ изследване – отново “отрицателен“ резултат. Заключената в къщи жена иска от РЗИ-София да и вдигнат карантината, но от там отказват да направят това. Радостина си прави трето изследване. После още едно – четвърто. Всички те са “отрицателни”. Взема и документ от лекаря във ВМА, в който пише, че вероятно става дума за сгрешен резултат при първото изследване с положителен резултат. Лекарят от ВМА пише, че Радостина е клинично здрава. Тя разполага с всички документи за всичките си изследвания – един положителен и след това - 4 отрицателни резултата от PSR и един отрицателен бърз тест ELIZA за антитела. Всички документи доказват, че жената не се е срещала с коронавируса.


Въпреки това, РЗИ-София отказват да вдигнат карантината и, защото имало било заповед на министъра на здравеопазването. През това време Радостина е съкратена от работа заради извънредното положение. Но, получава възможност да започне нова работа от 01.05.20. Само че, това не се случва, защото тя е заключена в къщи, под карантина, с всичките и документи с отрицателни резултати за COVID-19.


Ето как, един случайно сгрешен резултат, комбиниран с неадекватната реакция на българските здравни власти променят съдби на хора.Д-р Георги Тодоров от Русе

“Това е незаконно задържане на човек! И жената трябва да си намери адвокат и да ги съди!” - така коментира казуса лабораторният лекар д-р Георги Тодоров от Русе.


”Да, могат да станат случайни грешки. – продължава той. - Може по време на изследването да е станало всичко. В това число и да се пренесе зараза от един резултат на човек на друг човек. Но когато един лекар-инфекционист е прегледал жената, написал е, че тя е клинично здрава, написал е, че вероятно е сгрешен първия положителен резултат, то няма как някакви чиновници от РЗИ да решават вместо лекаря! Да не би вече, ние лекарите, да нямаме право да преглеждаме?!... Това е незаконно задържане! Да води дело жената!”
ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=3v1llT4Gl3Q
 
 
ДОКУМЕНТАЛНА ПОРЕДИЦА
Всеки делничен ден от 18:00 ч.
тогава, сега и завинагиПРЕДАВАНЕ ЗА ИЗКУСТВО
Събота и неделя от 08:00 ч.
Автор: Мария ВълчеваДОКУМЕНТАЛНА ПОРЕДИЦА
 
Разследването
 на ВАЛЯ АХЧИЕВА
АВТОРСКО ПРЕДАВАНЕ ЗА РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА

Вторник, 19 януари от 21:00 ч.

Повторения:
Четвъртък - 23:00 ч.
Петък - 07:00 ч.
Събота - 12:00 ч.
Неделя - 09:00 ч.ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:30
"Светът на Ла Лига" - 56 еп., документална поредица
20:00
Футбол: Ейбар - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)