Ние търсим истината с нашите журналистически разследвания.

С методите на документалистиката и журналистическите способи, ние разкриваме факти, документи, свидетели и участници в евентуални неправомерни деяния, извършвани от лица, на които е гласувано обществено доверие.
Специален акцент има корупцията на всички нива в трите власти.Ние сме на страната на истината.
Епизод 2

ОТ АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ДО СЕЛО ОСИНА:
КОЙ ИСКА ДА КОНТРОЛИРА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ТЕСТОВЕТЕ ЗА COVID-19?
Здравни работници от Александровска болница ни сигнализираха, че не им предоставят вече 3 седмици резултатите от изследванията за COVID-19, въпреки че са си ги искали от лабораторията. Отговорът: били изпратени на заместник-директора на болницата – г-жа Мария Куманова. А тя в интервю пред нашата камера не успя да обясни причините за това. И обеща, че ще дадат резултатите на своите служители. Председателят на Комисията за защита на личните данни г-н Венцислав Караджов заяви, че ако не бъдат предоставени данните от изследванията на здравните работници, направени в лаборатория, то това би било нарушение на медицинския стандарт по „Клинична лаборатория“. И наистина, управата на Александровска болница, само няколко дни след това изпрати въпросните документи на всички изследвани в отделните клиники.


Само че, ние продължаваме да получаваме сигнали от цялата страна, че хората се изследват, карантинират ги от РЗИ за 28 дни в къщи, без да им дадат документа, в който пише, че изследването за COVID-19 е с положителен резултат.


Един такъв случай е в село Осина, Община Сатовча. Това село стана известно с това, че пациент, лежал в една софийска болница, завръщайки се в къщи на село е починал. И бил починал от коронавируса. Тогава от РЗИ-Благоевград карантинираха хората, които са имали контакт с неговите близки – 23-ма души. И Румяна З. е сред тях. Тя и двете и деца стоят заключени в къщата си в село Осина, защото били дали положителен резултат за COVID-19.
Но, Румяна не вярва, че е заразена сега с вируса, защото твърди, че най-вероятно е изкарала вирусната инфекция още през месец Март. На 30.03.20 година, била отишла в спешния кабинет в Сатовча, защото била много зле. Била с всички симптоми на вируса. Поискала да и направят изследване, но от там и отказали. И я изпратили при личния и лекар. А той и бил казал, че имала алергия. Изписали и антибиотик и с него жената излекувала за няколко дни и болките в гърдите, и ужасната кашлица, и температурата. След това се възстановила. И тя и двете и деца са в отлично здраве в момента. Но, изследването на РЗИ-Благоевград дало положителен резултат и за нея, и за двете и момичета. Румяна не вярва на положителния резултат. Поискала от РЗИ-Благоевград да и покажат документа, но от там отказали.
Тогава тя намира през Интернет телефона на доц. Атанас Мангъров и разговаря с него. След това и ние се свързахме с нея.


Карантинираната жена пита доц. Мангъров:


Възможно ли е през месец Март да е изкарала коронавирусната инфекция, а сега още да отделя вируса, макар и напълно здрава?


Да, възможно е – отговаря доц. Мангъров. Коронавирусът е известен с това, че още дълго време се отделя в човешкия организъм. Но, това, което не са направили здравните власти е, че тогава, през месец Март, не са изследвали жената за COVID-19, а сега не са я изследвали за антитела. За да се разбере, има ли тя изграден имунитет срещу коронавируса? За да бъде по-спокойна майката на две деца.


Така, само на базата на едностранчиво изследване, без да очертаят обективната епидемиологична картина на коронавируса за това семейство, те ги затварят в къщи.


А Румяна и децата и вече психически не се чувстват добре. Защото в селото се отнасяли с тях като с „чумави“, по думите на доц. Мангъров. На децата се подигравали съучениците им, по време на онлайн-обучението. И голямата 14-годишна дъщеря всеки ден плачела от това.


Вероятно им трябва и помощта на психолог.


Съветът на доц. Атанас Мангъров към жената с двете и дъщери:


„Трябва да се успокои Румяна, за да не се побърка!“
ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=W_qD-J3AtJs


Епизод 1

В БАНСКО – СКРИТИ ТЕСТОВЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, В СОФИЯ – ГРЕШКИ В РЕЗУЛТАТИТЕ И КАРАНТИНА, СЛЕД 4 ОТРИЦАТЕЛНИ PSR ТЕСТА ЗА COVID-19!Валя Ахчиева пред поликлиниката в Банско

Разследването ни показа, как в Банско – заключеният град, правят бързи тестове на хората за антитела и не им показват резултатите, въпреки че, правата им на пациенти и нормативната база за личните данни изискват това. И според данните на РЗИ-Благоевград, при 1300 изследвани в Банско, само 8 процента от тях са се срещнали с коронавируса и имат образувани антитела. А след изследването им и с PSR, няма нито един положителен резултат за COVID-19 към момента!


Д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира тези факти. Според него, това е доказателство, че в Банско не е имало взрив на епидемията, както беше обявено. Банско не е бил “Българският Ухан”, както беше създадено впечатление от българските здравни власти. И мерките, които са били взети спрямо града – той да бъде заключен за 14 дни – не отговарят на фактите сега. А кметът на Банско не може да прави снимки на резултатите от изследванията на хората и да разполага с тях, както беше обявено от служителите на РЗИ-Благоевград. Това са лични данни на хората и те имат право да си ги получат. И само личните им лекари имат право на достъп до тях. А при определени условия в закона, резултатите могат да получат и трети лица – каквито са например РЗИ-тата в страната. Нарушени са правата на изследваните хора в Банско.


Разследването ни разкрива и случай на сгрешени резултати в изследванията за PSR на една жена от София. След като изследват Радостина З., заради контакт с възрастна жена, вдигнала температура, първият и тест е бил “положителен” за COVID-19. И РЗИ-София я поставя под карантина за 28 дни. В същото време, резултатът на възрастната жена е отрицателен, както и на другите членове на семейството на Радостина. Тъй като тя е без никакви симптоми, прави си второ изследване след няколко дни. Резултатът е вече “отрицателен” за COVID-19. След още няколко дни, тя си прави второ изследване – отново “отрицателен“ резултат. Заключената в къщи жена иска от РЗИ-София да и вдигнат карантината, но от там отказват да направят това. Радостина си прави трето изследване. После още едно – четвърто. Всички те са “отрицателни”. Взема и документ от лекаря във ВМА, в който пише, че вероятно става дума за сгрешен резултат при първото изследване с положителен резултат. Лекарят от ВМА пише, че Радостина е клинично здрава. Тя разполага с всички документи за всичките си изследвания – един положителен и след това - 4 отрицателни резултата от PSR и един отрицателен бърз тест ELIZA за антитела. Всички документи доказват, че жената не се е срещала с коронавируса.


Въпреки това, РЗИ-София отказват да вдигнат карантината и, защото имало било заповед на министъра на здравеопазването. През това време Радостина е съкратена от работа заради извънредното положение. Но, получава възможност да започне нова работа от 01.05.20. Само че, това не се случва, защото тя е заключена в къщи, под карантина, с всичките и документи с отрицателни резултати за COVID-19.


Ето как, един случайно сгрешен резултат, комбиниран с неадекватната реакция на българските здравни власти променят съдби на хора.Д-р Георги Тодоров от Русе

“Това е незаконно задържане на човек! И жената трябва да си намери адвокат и да ги съди!” - така коментира казуса лабораторният лекар д-р Георги Тодоров от Русе.


”Да, могат да станат случайни грешки. – продължава той. - Може по време на изследването да е станало всичко. В това число и да се пренесе зараза от един резултат на човек на друг човек. Но когато един лекар-инфекционист е прегледал жената, написал е, че тя е клинично здрава, написал е, че вероятно е сгрешен първия положителен резултат, то няма как някакви чиновници от РЗИ да решават вместо лекаря! Да не би вече, ние лекарите, да нямаме право да преглеждаме?!... Това е незаконно задържане! Да води дело жената!”
ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=3v1llT4Gl3Q
 
 

 с Красимир Минев
 и Владимир ПамуковСПОРТНО ПРЕДАВАНЕ
Неделя от 12:30 ч.
Автор: Мария ВълчеваДОКУМЕНТАЛНА ПОРЕДИЦА
с Весела Методиева – ЕсиЗАБАВНО-ИНФОРМАЦИОННО ПРЕДАВАНЕ
Събота от 08:30 ч.
 
Разследването
 на ВАЛЯ АХЧИЕВА
АВТОРСКО ПРЕДАВАНЕ ЗА РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА

Вторник, 20 април от 21:00 ч.

Повторения:
Четвъртък - 23:00 ч.
Петък - 07:00 ч.
Събота - 12:00 ч.
Неделя - 09:00 ч.ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Бетис - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)
22:30
Тенис: Виктория Томова - Нурия Парисас-Диас (Copa Colsanitas, Богота; WTA 250 - III четвъртфинал, повторение)
22:00
Пряко: Футбол: Селта /Виго/ - Севиля (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)