Екип от астронавти на SpaceX се завръща от космоса генетично по-млад

25 юли 2024, 11:34
a team of SpaceX astronauts
 Автор: AleksM
Прочетена:

Само около 600 души някога са пътували до космоса. Днес, с компании като Space X на Илон Мъск, които навлизат в космическата индустрия за изследване на космоса, броят им нараства бързо. Очаква се мисиите да продължат и съвсем скоро ще има по- достъпни туристически обиколки, в открития космос. Следователно много повече хора ще напуснат стратосферата. Ето защо изследователите на космическото здраве се опитват да разберат по-добре ефектите от космическите полети върху човешкото здраве.

Научно изследване, публикувано в престижното списание Nature, твърди, че четирима „астронавти“, излетели в космоса със SpaceX, са се върнали на нашата планета генетично по-млади. Пътуването се състоя през септември 2021 г., когато компанията на Илон Мъск изведе в орбита първата частна космическа мисия, за тестване на търговски полети.

Целта не беше научна. Това беше търговски полет и не излизаше извън орбитата на Земята. Космонавтите прекараха на борда по-малко от три дни, но удивителното е, че това беше достатъчно, гените на четиримата членове на екипажа да се подмладят. Пътниците бяха цивилни от различен пол, раса и на различна възраст. По време на космическия полет обаче теломерите на всички членове на екипажа се удължиха. „Трима от четиримата астронавти също показаха скъсяване на теломерите, когато се върнаха на Земята“, казва Сюзън М. Бейли, която ръководи изследването. Тя е биолог, специализиращ в радиационния рак, в Департамента по радиационни и здравни науки на околната среда, в Държавния университет на Колорадо.

Теломерите са X-образни структури, открити във върховете на човешките хромозоми. Един от генетичните отличителни белези на стареенето е постепенното скъсяване на теломерите. Свободните радикали (свързани с появата на заболявания като рак) също могат да променят тези структури. „Най-интересното в тези резултати е, че мисията Inspiration4 продължи само три дни. Сега знаем, че реакцията на теломерите към космическия полет се случва бързо. Тези резултати предполагат, че дори кратки пътувания, като например бягство през уикенда в космоса, ще бъдат свързани с промени в дължината на теломерите“, разкрива тя.

Може би в бъдеще пътуването в космоса ще бъде насърчавано като метод против стареене. Въпреки това учените все още не разбират напълно последиците за здравето от тези промени в дължината на теломерите. „Ще ни трябват повече изследвания, за да разберем колко дълги и къси теломери могат да повлияят на дългосрочното здраве на астронавта“, казва Бейли.

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари