Неизследвана територия: най-горещият ден в историята или какво следва от тук нататък

25 юли 2024, 19:18
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

„Намираме се в неизследвана територия“ смятат изследователи от Коперник, Европейската мрежа за изследване на климата и климатичните промени.

Неделя, 21 юли е най-горещият ден за света, регистриран откакто има измервания. След най-горещия месец, лято и година, сега поредният рекорд е разбит. 17.09 градуса глобална средна повърхностна температура отбелязва Коперник, което е с 0.01 градуса повече от предишния рекорд, на 6 юли. По-предишният рекорд е от 2016 г. и е 16.8 градуса.

„Най-изумителното е колко е голяма разликата между температурата в последните 13 месеца и предишните температурни рекорди“ казва Карло Буонтемпо, директор на Коперник. “Намираме се в неизследвана територия и докато климатът продължава да се затопля, ще сме свидетели на нови рекорди в следващите месеци и години. “

2024 г. така или иначе е изключително топла, а според Коперник, неделният рекорд е причинен от необичайно топла зима в района на Антарктика, като това е поредна такава, а не прецедент.

Но не е само Антарктида, Европа, Азия и  Америка са обхванати от горещи вълни и горски пожари.

Запис на температурата има от края на 19 век, но има редица други установени начини за изчисляване на температурата в предходни периоди и така се оказва, че последната най-топла година в историята, 2023,  показва температури, каквито не е имало на планетата за последните 120 хиляди години. Първите 6 месеца на 2024 г. обаче подобряват рекордите на миналата година.

Има и добра новина. Макар човешките емисии да са основната причина за затоплянето на климата, естествено явление Ел Ниньо, както и други фактори допринасят за тези рекорди и се очаква известно стабилизиране в следващите месеци.

Освен това, температурата в един ден рядко може да бъде ползвана като надежден измерител на климата, при който за сравнение обикновено се ползват периоди от 30-50 години. Но Коперник води измервания от 1940 г., и трябва да се отбележи, че от 35 500  дни, рекорд за най-горещ ден се пада на неделния ден.

Ако продължи изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, концентрацията му ще продължава да нараства и той ще продължава да задържа все повече топлина в атмосферата, което е главната причина за затоплянето.

 

Източник: Euronews

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари