Франция, Канада и Аржентина призовават своите граждани да напуснат Ливан

4 авг. 2024, 12:51
the capital of Lebanon
 Автор: AleksM
Прочетена:

Те се присъединиха към страните, които поискаха от гражданите си да напуснат Ливан от страх, от открита война между израелските войски и терористите от Хизбула.

По този начин тези три външни министерства се присъединяват към тези на Съединените щати, Великобритания, Италия, Швейцария, Германия, Мексико, Швеция, Йордания, Норвегия и Чешката република, които призоваха своите граждани да напуснат страната възможно най-скоро или, ако решат да останат, да намерят безопасно убежище, в случай на бомбардировки.

Причините за това са убийството на лидера на Хамас, Исмаил Хания, убит от израелска ракета в акция, която Иранската революционна гвардия обеща да не остави ненаказана. И ескалацията между Израел и милициите на Хизбула.

Изстреляните тази нощ 30 ракети от Хизбула срещу северен Израел не останаха без отговор. Препоръката на посолствата към своите граждани да напуснат страната е знак, че ситуацията ще стане много по-лоша.

През последните няколко часа Франция се присъедини към списъка на страните, които предупредиха за сериозността на ситуацията. Нейното министерство на външните работи призова френските граждани да напуснат Ливан „възможно най-скоро“, молба, която те вече отправиха по-рано, предвид „много нестабилната ситуация със сигурността“ в Близкия изток. „Като се има предвид голямата нестабилност на ситуацията със сигурността, искаме още веднъж да насочим вниманието на френските граждани, и по-специално на тези, които преминават, към факта, че директните търговски полети, с междинно кацане във Франция, все още са налични. Напуснете Ливан възможно най-скоро“, се казва в бележка, публикувана на уебсайта, взета от Europa Press. Освен това френските власти призоваха своите граждани, които остават в страната, да бъдат „изключително бдителни“, да се регистрират в държавното мобилно приложение и редовно да се консултират с информационните канали на френското консулство в Бейрут.

Канада призовава гражданите си да напуснат не само Ливан, но и целия регион, включително Израел. „Променихме нивото на риск за Израел на „Избягвайте всякакви пътувания“, обяви канадското правителство, в социалната мрежа X, предупреждавайки, че „ситуацията със сигурността може да се влоши допълнително без предупреждение“ в региона.

Заедно с тях аржентинското правителство предупреди своите граждани, в събота за „възможна военна ескалация“ в Близкия изток и ги помоли да избягват пътувания до Ливан. „Изправени пред риска от възможна военна ескалация в Близкия изток, се предлага на сънародниците, които са в Република Ливан, да бъдат внимателни към развитието на ситуацията и към изявленията, публикувани от официалните медии на аржентинското външно министерство, “, съобщение на Министерството на външните работи, съобщено от Efe. „Също така аржентинските граждани се съветват да избягват или отлагат пътуването до тази страна“, се добавя в текста, който предлага и канали за контакт с тези, които се нуждаят от консулска помощ.

През последните дни имаше няколко авиокомпании, които обявиха спиране на полетите си до Ливан, включително Lufthansa, Air France, LOT или Royal Jordanian Airlines. Бившата френска колония, станала известна като „Швейцария на Близкия изток“ поради банковата си мрежа, от години е в постоянна заплаха от открита война между Израел и шиитските милиции на Хизбула. През последните месеци израелското правителство намекна на няколко пъти, че след като операцията в Газа срещу Хамас приключи успешно, следващата му цел ще бъде да елиминира членовете и инфраструктурата на Хизбула и по този начин да сложи край на постоянните атаки на нейна територия. Но една широкомащабна офанзива може да означава влизане в „тотална война“ с непредвидими последици, която ще включва отговор от Иран.

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари