Имане Халиф призова да се спре тормоза над спортисти

5 авг. 2024, 17:15
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Алжирската боксьорка Имане Халиф, която стана обект на омраза във връзка с разпространена погрешна информация за нейния пол, призова да се спре тормоза над спортисти и каза, че вълната на омраза „уврежда човешкото достойнство“ и че ѝ се отразява негативно, въпреки че избягва да следи социалните медии.

Тя говори в интервю за преживяването си на Олимпиадата и за първи път коментира твърденията за пола ѝ.

„Пращам съобщение до всички хора по света да спазват Олимпийските принципи и Олимпийската харта и да се въздържат от тормоз на спортисти, защото това има ефект, значим ефект. То може да унищожи хората, може да убие техните мисли, дух, ум. Може да дели хората. И затова призовавам да се въздържаме от тормоз,.“ казва боксьорката.

Нейната победа и успехът на тайванката Лин Ю-тинг станаха причина за поляризирана дискусия, примесена с дезинформация.

Международната боксова Асоциация, която е изключена от Олимпиадата през миналата година поради сериозни съмнения за злоупотреби, изказва твърдение, че Халиф и Лин не са преминали успешно тестове, които се изискват за да се състезават в женските състезания. Това твърдение не е подкрепено от никакви документи, включително и когато такива са поискани от МОК, а двете боксьорски се състезават от години.

Халиф неколкократно казва, че няма да участва в подобни диспути, а е на Олимпиадата, за да се състезава и цели да спечели златото.

Според МОК, няма никакъв проблем с участието на Халиф и тя печели първата си победа срещу италианката Анджела Карини, която се отказва от мача в 46 секунда. След това започват спекулации относно причините за отказа и се заговаря, че Халиф е транс жена или направо мъж. МОК отхвърли това, като каза, че Халиф е родена жена и винаги се е състезавала като такава както и отхвърли неподкрепените с никакви документи твърдения на Международната боксова асоциация като неоснователни.

Халиф се състезава в тази асоциация няколко години, без да има проблем и през миналата година е внезапно отстранена. Те е в световния боксьорски елит и се изкачва нагоре от поне 6 години, а самата тя казва, че се познава и с Анджела Карини и двете неведнъж са тренирали заедно, така че няма обяснение защо се случва това.

Ако Халиф спечели следващия си мач, отива на финал.

„Не ме интересува ничие мнение.“ Казва тя. „Тук съм за медал, да се състезавам за медал. Със сигурност се състезавам, за да стана по-добра и ще стана по-добра, с божията помощ, ще стана по-добра, като всеки спортист.“ казва тя и признава, че не следи социалните медии и омразата, която се излива там срещу нея, защото се фокусира върху представянето си. Ако спечели, това ще бъде първо злато за Алжир в женския бокс.

 

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари