Русия обяви извънредно положение заради нападението в Курска област

9 авг. 2024, 19:01
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В петък е обявено извънредно положение „на федерално ниво“ в Русия, във връзка с нападанието на украински войски в Курска област, което е най-голямата атака над Руска територия от началото на войната насам.

Има твърде малко информация за изненадващата украинска операция, която може да бъде независимо проверена. Украинските сили отказват да коментират детайлите на операцията, която все още се провежда на около 500 километра югозападно от Москва. Един от съветниците на украинския президент Зеленски, Михайло Подоляк казва, че атаки в пограничните региони ще накарат Русия „да започне да осмисля, че войната бавно се промъква и на руска територия.“

Според Подоляк, операцията ще подсили позицията на Киев в случай на преговори с Москва.

Губернаторът на Курск, Алексей Смирнов казва в Телеграм, че „оперативната ситуация в Курския регион остава трудна“. Социални и граждански институции помагат на хората да се евакуират от домовете си, за да избегнат боеве, казва още той.

Русия обявява извънредно положение когато има над 500 жертви или щетите надвишават 500 милиона рубли или 5 милиона евро. Последната цифра на загиналите в Курск, според Русия, е 3000.

Атаката е изненадваща, защото доскоро украинските сили се опитваха да изтласкат руските войски от източна Украйна, където те напредват бавно от месеци. Путин ясно изрази намерението си да окупира и частта от Донецка област, която трета година остава украинска.

Според института за изследване на войната (ISW), украинските сили напредват дълбоко в Курска област, като вече са на 35 км от международната граница на Украйна.

„Липсата на координиран руски отговор на украинското нахлуване в Курск…и докладвания темп на напредване на Украйна показва, че украинските сили са способни да постигнат оперативни изненади.“ пише ISW.

В петък, Министерството на отбраната на Русия казва само, че армията „продължава да отблъсква опита за инвазия“. Междувременно, Украйна продължава и с атаките далеч зад линията на фронта, като таргетира военни цели, рафинерии и инфраструктура. Района на Липест, на 300 км от украинската гаранция, беше атакуван с дронове в четвъртък вечерта, като според местните власти има пожар във военно летище, където са базирани бойни самолети Миг-29 и Су-34с.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари