Самолет се разби в Бразилия, загинали са 61 души

10 авг. 2024, 17:56
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Пътнически самолет с 61 души на борда се разби в околностите на Сао Пауло в петък следобед. Всички на борда са загинали, съобщава авиолинията Voepass.

„Компанията със съжаление ви информира, че 61 души на борда на полет 2283 за загинали на място.“ казва Voepass в изявление.

Всички пътници са имали бразилски документи, не е ясно дали е имало някой с двойно гражданство. Според данните, самолетът пада внезапно, а причината още не е изяснена.

Полетът е от Каскавел, в бразилския щат Парана и е трябвало да кацне в Гуарулос, щата Сао Пауло. Самолетът губи комуникация със земята и започва да губи и височина. В рамките на минута и половина самолетът се спуска внезапно, успява да се издигне малко на два пъти, след което се разбива, а кадри от мястото на катастрофата показват пожар.

Няма информация защо става така, екипажът е бил от способни професионалисти и все още се изчакват записи от комуникацията в самолета.

Самолетът има две черни кутии, които записват данните от полета и предстои информацията да бъде анализирана. Още не е ясно дали записите са повредени.

Медицински екип работи, за да идентифицира жертвите, повечето от които са силно обгорени в пожара и не могат да се разпознаят визуално, казват властите на Сао Пауло.

Прекъсвайки речта си, за да адресира катастрофата, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова за минута мълчание за смъртта на пътниците и екипажа на самолета, а после обяви тридневен траур.

Започва и разследване на катастрофата, а властите казват, че екипажът не е съобщил за извънредното положение преди да прекъсне комуникацията.

Самият самолет е произведен през 2010 г. от ATR и е собственост на авиокомпанията от 2022 г. Компанията производител също работи, за да подпомогне разследването.

Според експерти, със самолетите на европейския производител досега е имало поне 15 инцидента, завършили със смърт на пътници.

Няколко души изпускат полета, поради объркване на изхода. Един мъж, който е трябвало да бъде на самолета разказва, че след като разбират, че са на грешния изход, те се молят на персонала да ги пусне на самолета, но им отказват.

„Краката ми треперят; само Господ знае какво чувствам.“ казва той, след като научава, че самолетът се е разбил и всички са загинали.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари