Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Сърбия

12 авг. 2024, 17:48
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Десетки хиляди души протестираха в събота срещу добива на литий в Сърбия, а според президента Вучич, който успя да прокара споразумението, властите имат информация от руските служби за разузнаване, че предстоят „масови безредици и преврат“, организирани от неопределени западни сили, които искат да го свалят от власт. Този протест се подготвя от месец, премина мирно и нямаше опит преврат.

Протестиращите скандираха „Няма да има добив“ и „Измяна, измяна“, а това беше един от най-големите протести в Сърбия.

Правителството и държавноконтролираните медии проведоха кампания срещу демонстрацията, сравнявайки я с Майдана в Украйна, който води до свалянето на про-руския лидер Виктор Янукович през 2013 г. Според организаторите на протеста, това е мирен протест.

„Демонстрацията ни днес е с екологични, не политически амбиции; правителството ни обвинява, че искаме да осъществим преврат.“ казва актрисата Светлана Бойкович. „Дойдохме днес за да се изкажем против нещо, което е отвъд политиката.“ казва още тя.

Големият протест следва седмици на по-малки демонстрации в различни градове в Сърбия, а участниците са срещу плана на правителство да допусне добив на литий в плодородна долина в западната част на страната.

Проектът се отхвърля през 2022 г, след подобни демонстрации, при които бяха блокирани пътища и мостове, но беше възобновен миналия месец. Последва подписване на споразумение между Сърбия и ЕС във връзка с добива.

Литият е ключов за енергийния преход на ЕС и ще намали зависимостта на Европа от китайския внос на литиеви батерии и ел. автомобили

Според правителството добивът е възможност за икономическо развитие, а според критици на проекта, такъв добив ще доведе до необратими щети за околната среда и замърсяване на подземни води и плодородни почви.

Местните в района са силно против добива, който ще се осъществява от международната компания Рио Тинто. И правителството, както и компанията обещават да изпълняват най-високите изисквания и стандарти, свързани с опазване на околната среда при процеса, но опонентите на проекта не са убедени, че реално ще стане така. Те искат Сърбия да забрани изцяло добива на литий и бор в страната.

Според енергийния министър на Сърбия, няма да се извършва само добив и износ на сурови материали, а ще се развие верига, която ще включва и производство на батерии и ел. автомобили и ще се подпомогне разработката на нови технологии.

Жители на долината обаче казват, че са готови на всичко, за да спрат проекта.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари