Проучване разкрива, че екстра върджин зехтин модулира функциите на тялото на клетъчно ниво, за да повлияе на здравето на сърцето.
Едно от нещата, с които Испания е най-известна по света, е нейното дълголетие, което според много проучвания се дължи на средиземноморската диета. Експертите категорично потвърждават, че има връзка между двете понятия и затова средиземноморската диета е един от най-препоръчваните хранителни модели в световен мащаб.
Ново международно проучване затвърждава статута на екстра върджин зехтина (EVOO) като ключова храна за предотвратяване на сърдечни заболявания и допринася за здравословното стареене на консуматорите му. Изследователи от Института по храните IMDEA (Мадрид), CEBAS-CSIC (Мурсия) и Университета в Падуа (Италия) са идентифицирали фенолни съединения, по-специално хидрокситирозол, които биха могли да бъдат от решаващо значение за развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Това естествено съединение, което присъства в екстра върджин зехтина, се свързва с намаляване на окисляването на LDL холестерола, известен като „лош холестерол“. Всъщност, учените са успели да наблюдават как то пряко влияе на един от най-ранните етапи на атеросклероза. Състояние, което причинява втвърдяване на артериите и е причина за множество сърдечно-съдови събития.
Какво прави зехтинът с нашето тяло?
Изследването, публикувано в списанието Molecular Nutrition & Food Research, за първи път демонстрира как хидрокситирозолът влияе върху епигенома. Тоест, той може да промени начина, по който се експресират определени гени, без да променя тяхната последователност, отваряйки вратата към персонализирани хранителни терапии и стратегии.
„Тези резултати ни дават много по-ясна представа за молекулярните механизми, стоящи зад благоприятните ефекти върху здравето, свързани с екстра върджин зехтина“, според учените Алберто Давалос (IMDEA Food), Хуан Карлос Еспин (CEBAS-CSIC) и Франческо Визиоли (Университет в Падуа). Те обясняват, че „е доказано, че добавките с хидрокситирозол влияят върху епигенома и насърчават секрецията на екзозоми, които носят определени специфични микроРНК, получени от приема на това фенолно съединение.“ Екзозомите, тези малки везикули, които пренасят молекулярни съобщения между клетките, разкриват пътя на хидрокситирозола през телата ни. Идентифицирани са микроРНК, участващи в ключови процеси, свързани със сърдечно-съдови заболявания, като например реакцията на ниски нива на кислород, функцията на гладкомускулните клетки и поддържането на съдовия ендотел.
Също така има потенциал за лечение на рак. През последните години изследването е проведено върху хора, като им е осигурявана дневна добавка от 25 милиграма хидрокситирозол под формата на масло. В това проучване е участвал голям мултидисциплинарен екип. Наред с тримата главни изследователи, участвали са още М. Кармен Лопес, Жоао Томе-Карнейро, Андреа дел Саз, Мария Кармен Креспо, Кармен Мазарио, Мария Анхелес Авила, Луис А. Чападо, Лидия Даймиел и Виктория Мартин.
Открити са епигенетични промени с потенциален интерес отвъд сърцето: някои микроРНК са свързани с онкологични патологии (рак), което предполага нови пътища за изследване на противораковите ефекти на EVOO. „Това представлява стъпка напред за по-нататъшни изследвания на тези молекули, както и за включване на нови елементи в нашата диета с цел подобряване на здравето и предотвратяване на разпространението на заболявания“, подчертават авторите на изследването.
Испания произвежда 45% от световния зехтин и 70% от общия в Европейския съюз, затвърждавайки позицията си не само като кулинарен еталон, но и в науката и медицината. „Течното злато“ на Испания е не само бижу на средиземноморската традиция. Зехтинът е и инструмент с потенциал да трансформира бъдещето на прецизното хранене и персонализираната превенция на заболяванията.
Източник: La Razón