Нездравословната храна уврежда червата по-бързо, отколкото предполагаме

11 юли 2025, 11:40
,
unhealthy foods
 Автор: AleksM
Прочетена:

Дори минималният прием на ултрапреработени храни има сериозно въздействие върху здравето на червата.

Те са повсеместни и по-достъпни от много естествени храни, което прави консумацията на ултра-преработени храни реалност, която пряко влияе върху диетата на населението. Всъщност се смята, че девет от десет непълнолетни консумират нездравословна храна седмично, докато 40% от диетата на децата идва от ултра-преработени храни, както е отразено в изследователска статия, публикувана от фондация „Ероски“. Освен факта, че консумацията на този вид продукти увеличава вероятността от затлъстяване, приемът им е свързана и с повишаване на кръвното налягане, LDL холестерол, триглицериди, хронично възпаление и метаболитни проблеми.

Проучване, ръководено от изследователи от Института WEHI в Мелбърн, Австралия, потвърди за първи път сериозното въздействие на диетата с високо съдържание на мазнини върху здравето на червата. По-конкретно, предклиничното проучване установи, че дори няколко хранения с високо съдържание на наситени мазнини могат да предизвикат възпаление в тялото, въпреки че физическите симптоми, под формата на хронично възпаление, могат да отнемат години, за да се появят. Тези открития са първите, които демонстрират колко бързо храните, които ядем, могат да повлияят на чревната ни защита, проправяйки пътя за бъдещи интервенции, които биха могли да подобрят здравето на червата и да се борят с хроничното възпаление.

В тази връзка д-р Сирил Сейлет, един от водещите автори на изследването, заявява, че „тези открития представляват важен напредък, който би могъл да помогне да се определи как възниква хроничното възпаление. Показахме, че всяка храна, която ядем, влияе върху здравето на червата ни.“

Това се потвърждава от д-р Монтсе Прадос, специалист по ендокринология и автор на книгата „Лекарството, от което се нуждаете, сте вие“, която посочва, че „всеки ден ядем храни, които не осигуряват никакви ползи за здравето, а по-скоро осигуряват калории, базирани на нездравословни захари и мазнини, лишени от витамини и минерали, които действат като естествени противовъзпалителни средства. Ако диетата ни включва преработени храни, ние въвеждаме в тялото множество вещества, които трябва да бъдат метаболизирани и неутрализирани. Тялото ни има способността да блокира вредните ефекти на тези храни, но ако го наказваме ежедневно с прекомерен прием на тези вещества, те се натрупват и причиняват щети, които могат да нарушат баланса на здравето ни, дори да увредят структурата и функционалността на клетките, което може да предизвика сериозни заболявания и разстройства.“

Тялото ни има естествен противовъзпалителен капацитет, но с годините той намалява. „Когато ядем храни, богати на добавки или захари в излишък, клетките се увреждат и имунната система се активира. Образуват се възпалителни маркери или цитокини, които действат в цялото тяло, генерирайки каскада от възпаление, което има общ ефект. Ето защо симптомите могат да бъдат много разнообразни, както и заболяванията, които то причинява“, предупреждава д-р Прадос.

В тази връзка д-р Хосе Вигарай, специалист по алергология и клинична имунология и директор на отдела за микробиота към Vithas, заявява, че „промените в микробиотата са свързани с различни патологии, като храносмилателни нарушения, възпалителни заболявания на червата и метаболитен синдром. Те обаче са свързани и с фибромиалгия и синдром на хроничната умора, автоимунни заболявания, хранителни алергии, кожни заболявания и депресия.“

 

Източник: La Razón