Руски пътнически самолет, летял празен, се разби

13 юли 2024, 16:15
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руски пътнически самолет, в който не е имало пътници, се разби близо до Москва. Тримата души екипаж са загинали. Сухой Суперджет 100 пада в гора на около 90 км от Москва. Собственик на самолета е Газпром авиа, компания собственост на държавноконтролираната компания Газпром.

Според тях, самолетът е излетял от завод за производство на около 100 км югоизточно от Москва, където е бил ремонтиран и е трябвало да кацне на Московското летище Внуково, само че 8 минути след излитането, пада.

Има разследване, като все още не са ясни причините за инцидента, но като възможна причина се посочва отказ на двата двигателя едновременно.

Суперджет 100 е руско производство и в страната се счита за постижение на гражданската авиация, като такива самолети летят от 2011 г. насам. През май 2012 г. такъв самолет пада в спящ вулкан в Индонезия, загиват 45 души, а причина е, че екипажът не обръща внимание на предупрежденията на софтуера, а има ниска видимост.

През май 2019 г. друг такъв самолет пада на летище Шерметиево, загиват 41 души. Тогава причината е мълния, която удря самолета и се налага аварийно кацане, а според разследването, пилотът не е справил добре с това.

Откакто се ползва този самолет има множество оплаквания, че често се поврежда, а обслужването му е скъпо. Моделът рядко е първи избор, дори на руските авиокомпании, а малкото бройки в чужбина вече излизат от употреба.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари