Израел потвърждава смъртта на Рафаа Саламе, дясната ръка номер две на Хамас

15 юли 2024, 13:54
destruction in Palestine
 Автор: AleksM
Прочетена:

13 палестинци загинаха при израелска бомбардировка срещу училище на ООН в Газа.
Израелската армия потвърди тази неделя, че при нападение в Маваси, е убит Рафаа Саламе, дясната ръка на групата Хамас. Вторият най- важен „номер две“ в ивицата Газа. Смята се, че и Мохамед Дейф е загинал, но неговата смърт все още не е потвърдена.

„ След разузнаване от Шин Бет и израелските отбранителни сили, военновъздушните сили атакуваха и елиминираха командира на бригадата „Хамас Хан Юнис“, Рафаа Саламе. Той беше един от най-близките сътрудници на Дейф и един от интелектуалните автори на клането на 7 октомври“, се посочва в изявление на военните.

Вчера Израел извърши нападение срещу къща в Маваси, считана за „хуманитарна зона“ в района на Хан Юнис -южната ивица, с цел да убие Мохамед Дейф. Той е ръководител на бригадите ал-Касам, военното крило на Хамас и е смятан за организатор на атаките от 7 октомври, в Израел.

Атаката беше съобщена и премиерът Бенямин Нетаняху каза, че няма „абсолютна сигурност“ за смъртта му. Хамас побърза, да отрече, без да предостави доказателства, че е жив. Според властите в Газа, контролирани от Хамас, след атаката има най-малко 90 убити и повече от 300 ранени. Израелската армия оправда атаката срещу район, класифициран от нея като „хуманитарна зона“, като каза, че бомбардировката е била прецизна и че е извършена в комплекс на Хамас, разположен на открито, заобиколен от дървета и сгради, а не в палатки на Маваси, където живеят стотици хиляди разселени хора.

Саламе се присъединява към Хамас в началото на 90-те години и е назначен за командир на батальоните Хан Юнис и Ал Карара от бригадите Ал-Касам, под командването на Мохамед Синвар, брат на Яхя Синвар, шефът на Хамас в Ивицата и най-могъщият човек в рамките на група по това време, който беше и архитектът на атентатите от 7 октомври. Местонахождението му остава неизвестно. „Саламе изигра основна роля в отвличането на израелския войник Гилад Шилат по време на операцията Protective Edge през 2014 г. Той отговаряше за бойната подкрепа и отбранителните планове на Хамас“, казаха от армията.

През 2016 г. той замени Мохамед Синвар като командир на бригадата Хан Юнис, една от най-мощните в Хамас, и на тази позиция Саламе командваше всички войски на бригадата и „носеше отговорност за всички изстреляни снаряди“.

„Саламе отговаряше и за два офанзивни терористични тунела, които бяха демонтирани в Хан Юнис в операция „Пазител на стените“ през май 2021 г. В тази операция 18 терористи, които се опитаха да проникнат на израелска територия през този тунел, бяха елиминирани“, се казва в изявлението на военните .

Според Израел елиминирането на Саламе „значително възпрепятства военния капацитет на Хамас“. Ръководителят на агенцията за сигурност Shin Bet Рон Бар каза, че израелските сили са убили 25 екстремисти, които са участвали в атаката на 7 октомври през последната седмица.

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари