Най-важното за атентата срещу Доналд Тръмп

15 юли 2024, 16:26
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Властите САЩ, а вероятно и голяма част от света, искат да знаят как е възможно да бъде допуснат човек с оръжие толкова близо до бившия президент и настоящ кандидат-президент Доналд Тръмп. Това е само един от приоритетите на разследването на атентата от неделя, а настоящият президент Байдън призова американците да отхвърлят насилието.

Според разследването на Сикрит Сървис, стрелецът се е качил на близкия покрив с оръжието си и е стрелял от там. Впоследствие, той е убит от служители на Сикрит Сървис, но успява да стреля няколко пъти, като един куршум ранява Тръмп в ухото, има един убит и още двама души са ранени.

Покривът, където нападателят е бил, е на разстояние едва 150 метра от сцената, на която говори Тръмп.

Стрелецът е идентифициран като Томас Матю Крукс, на 20 години и е пътувал час до мястото на срещата. Той е регистриран като гласоподавател от Републиканската партия и в колата му са намерени и експлозиви. Според разследването, това определено е опит за убийство, но засега мотивът не е ясен и се събират още данни за нападателя, за да се изяснят причините и мотивацията му.

Още няма идентифицирана идеология или заплахи в постовете на Крукс в социалните медии, той няма криминално досие и според ФБР е действал сам, като вероятно се касае за случай на вътрешен тероризъм.

Двама души са ранени при стрелбата и са в болница, а един е загинал.

Президентът Байдън се обърна към нацията след атентата и каза, че САЩ се основава на демокрацията, при която споровете се решават с аргументи и уважение към върховенството на правото и не трябва да се стига до насилие при никакви обстоятелства.

Ден след атентата, Тръмп се присъедини към събитие, което ще завърши с националната конференция на Републиканската партия и каза, че се чувства добре.

Последният опит за атентат срещу американски президент е срещу Роналд Рейгън от 1981 г., а четирима американски президенти са убити – Ейбрахам Линкън, Джеймс Гарфийлд, Уилиам Макинли и Джон Кенеди.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари