Лидерите на ЕС бойкотират срещи, организирани от Унгария

16 юли 2024, 17:01
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Лидерите на ЕС ще бойкотират неофициални срещи, организирани от Унгария, докато страната е председател на Съвета на ЕС, след като унгарският про-руски премиер Виктор Орбан осъществи серия от несъгласувани с никой от ЕС срещи, касаещи ситуацията в Украйна.

Странното решение е взето „в светлината на последното развитие, което беляза старта на унгарското председателство.“ каза говорителят на Европейската комисия, Ерик Мамер.

Унгария пое председателството на Съвета на ЕС на 1 юли, след което Орбан посети Украйна, Русия, Азербайджан, Китай и САЩ, в т.нар. от самия него „мисия за мир“, целяща сделка за края на войната в Украйна.

Никой от лидерите на ЕС не е бил уведомен за това и се наложи те да се разграничат от действията на Орбан, особено при срещата му с руския президент Владимир Путин.

Министърът по европейските въпроси на Унгария, Янош Бока, каза, че „Комисията не може да си подбира с кои страни-членки иска да работи“ и че това е политическо решение.

Решението се отнася само до неофициални срещи, организирани от Унгария, което значи, че на такива срещи няма да присъстват лидерите на ЕС, като президента на ЕК, а вместо тях ще отидат други служители.

Унгарското правителство отдавна говори за примирие и мирни преговори, но не споменава нищо за териториалната цялост на Украйна или за нейната бъдеща сигурност, а от началото на войната Орбан редовно и ефективно блокира всички решения, касаещи помощ за Украйна. Според критици, той действа против интересите на ЕС и НАТО и търси начин за нормализация на руската агресия.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари