Китай проверява дали ИИ „въплъщава ключови социалистически ценности“

18 юли 2024, 17:09
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Компаниите, които разработват ИИ в Китай се проверяват от правителството, за да се разбере дали техните големи езикови модели „въплъщават ключови социалистически ценности“. Това важи както за старт-ъпи, така и за утвърдени компании, като БайтДенс, компанията майка на ТикТок, а за тестовете научаваме от доклад. Компаниите се проверяват от Администрацията по киберпространство, която е местният регулатор на интернет и свързаните дейности.

Те проверяват дали ИИ моделите отговорят на въпроси, касаещи политически теми, включително и касаещи президента Си Дзинпин.

Регулаторът цензурира най-популярните чатботове в страната, така че те не могат а отговарят на въпроси по чувствителни теми, например за протестите на площад Тианмен от 1989 г. които са придружени с брутални кървави убийства на много хора.

Страните по света се опитват да създадат някакъв шаблон за действие на ИИ, а Китай е първата държава, която определя правила за управление на генеративен ИИ, като сред тях е и спазването на „ключовите ценности на социализма“.

Според една компания, техният модел не минава първия тест, като не е ясно по какви причини, но след малко „нагласяне“ се справя.

Според доклада, за преминаването на теста трябва да се премахне „проблематична информация“ от данните, с които се тренира модела и да се включи база данни с чувствителни думи. По-трудно е да се приложи филтър към данните, върху които се тренират моделите, защото те са на английски.

Администрацията по киберпространство се опитва да постигне баланс между амбицията на Китай да бъде лидер в ИИ, но и ИИ да отговаря на социалистическите убеждения на правителството.

Въпреки че компаниите трябва да минат цензурата преди да получат лиценз за дейност, за миналата година Китай е с най-много патенти за генеративен ИИ в света.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари