До 5 години затвор за активисти по климата във Великобритания

19 юли 2024, 18:12
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Петима активисти по климата, които планират протести и блокиране на трафика на основна магистрала, която обикаля Лондон за 4 дни през 2021 г. са осъдени на до 5 години затвор. Това са най-строгите наказания за мирни протести в Англия според организацията Just Stop Oil, активистката група, която прави демонстрацията тогава.

Техните тактики за протест включват поливане на „Слънчогледите“ на ван Гог с доматен сок и боядисване на Стоунхендж с оранжева боя, както прекъсване на турнира Уимбълдън и други спортни събития.

Съдия Кристофър Хейър произнася присъдите на петимата.

„Простият факт е, че всеки от вас преди известно време пресича линията от притеснен активист до фанатик“ казва Хейър. „Вие се самоназначихте за арбитри на това, което трябва да се направи за климатичните промени.“

Петимата са осъдени за заговор с цел да предизвикат обществени безредици, като във видео среща призовават десетки протестиращи да преминат оградите на автомобилен път М25, за да привлекат внимание за каузата си по това време, която е да накарат правителството да не одобри нови проекти за петрол, газ и въглища.

Журналист, който се преструва на протестиращ, записва срещата и дава записът на полицията. 45 души затварят магистралата за над 120 часа, което засяга 700 000 шофьори, струва на полицията 1.4 милиона долара и един полицай е ранен.

Роджър Халам, на 58 г., един от създателите на организацията и на другата група, която ползва подобни тактики, Extinction Rebellion, е осъден на 5 години затвор, а според съдията именно той е „теоретикът“ който стои най-отгоре на заговора.

Останалите четирима получават по 4 години затвор.

Предишната най-строга присъда за мирен протест беше 3-годишна, за член на същата организация, за спиране на трафика за 40 часа.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари