След срива: ще сме все по-уязвими за подобни инциденти

20 юли 2024, 19:19
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Въпреки тестването, не е възможно да се избегнат подобни системни сривове като този, предизвикан от компанията Crowdstrike, а в бъдеще ще сме още по-уязвими за тях, смятат експерти от сферата.

Глобалния срив в системи, които се ползват от летища, банки, медии и бизнеси от петък може да се случи отново. Той беше причинен от дефект в софтуерен ъпдейт за антивирусен софтуер, а колкото по-свързани са компютрите в света, толкова по-уязвими са за подобен срив.

В глобален мащаб бяха отменени над 7000 полета, а при 30 000 има закъснения и трудностите продължават и на следващия ден.

Засега, общият ефект е невъзможно да се изчисли, но системният срив доведе и до срив на борсата за компанията-виновник, CrowdStrike.

Като един от лидерите в областта, Майкрософт предоставя услугите си на много компании и всеки път, когато има нов ъпдейт, особено свързан с услуги, които се ползват от големи компании, софтуерът се тества много внимателно и прецизно, но все пак проблеми има. Тестването само по себе си не може да гарантира, че софтуерът ще работи както е предвидено.

Причината за срива, разказва професорът по компютърни науки Аксел Лигай, е че новият ъпдейт на антивирусния софтуер просто не е бил съвместим със системите на Майкрософт.

След като той опитва да се инсталира, хиляди бизнеси по света изпитват „синия екран на смъртта“ – индикация, че софтуера на устройството не работи.

„Това е защото антивирусната е сложна. Системите на Майкрософт също са сложни. Така че понякога като слееш две неща, те стават толкова сложни, че не знаеш точно какво се случва.“ казва Лигай.

Според него, монополисткото положение на Майкрософт ще ги предпази от катастрофални последици за бизнеса, но все пак репутацията им вече е засегната. Това обаче не е задължително валидно за икономиката и предстои да разберем какви ще са дългосрочните последици от глобалния срив, както и какви мерки могат да се приложат, за да се намалят щетите от следващи такива сривове.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари