Израел удари пристанище в Йемен

22 юли 2024, 18:17
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

За първи път Израел извърши удар на територията на Йемен, след смъртоносна атака на йеменски дрон в Тел Авив, извършена от йеменската група хути.

От 7 октомври насам, хутите нападат кораби в Червено море от „солидарност“ с Газа, но ударът в Тел Авив, при който има една жертва и няколко ранени е първият удар в самия Израел.

Хутите са подкрепяна от Иран ислямистка групировка, която контролира половината от страната.

Нападенията над корабите са отблъсквани от американски и великобритански съдове, а според Израел, хутите се прицелват в израелка цивилна инфраструктура поне 200 пъти от началото на войната в Газа, като ударите са прихващани или от съюзниците, или от самата израелска отбрана.

В петък, дрон напада Тел Авив, а хутите поемат отговорност за атаката и казват, че този дрон може да „премине системите за прихващане на врага“ и обещават още атаки.

Според Даниел Хагари, говорителя на Израелските отбранителни сили, дронът е ирански, изстрелян е от Йемен и е подобрен, за да може да лети по-далеч. Втори дрон е прихванат и свален извън страната.

Ден след атаката, израелски самолет удря йеменското пристанище Ходейда. Убити са 6 души, има и ранени, унищожени са складове с петрол.

Говорител на хутите казва, че са засегнати цивилна инфраструктура и електростанция и нарича нападението „брутална израелска агресия“ която цели да „увеличи страданието на хората от Йемен“. Според израелския премиер Нетаняху, през това пристанище Иран доставя оръжия на хутите, тоест, то се ползва за военни цели.

Премиерът също каза, че този удар показва ясно способностите на Израел, тъй като пристанището е на разстояние 1800 км.

Никоя от страните няма намерение да се отказва от войната, като и самите хути обявяват това, а в неделя, Израел прихваща ракети, изстреляни от Йемен.

От началото на войната в Газа, започнала след брутално нападение на Хамас над Израел, при което  над 1200 души бяха убити, а 250 – отвлечени, Израел е атакуван от Хизбула, ливанска групировка и от Иран.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари