Изненадващо изригване в Йелоустоун, няма ранени

24 юли 2024, 18:19
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Изненадващо изригване в националния парк Йелоустоун в САЩ предизвиква объркване и частична евакуация на хората, намиращи се наблизо.

Става дума за хидротермална експлозия в района, където има множество горещи извори.

Видеата показват група хора, бягащи от комбинацията от пара, скална маса и пепел, както и други групи, наблюдаващи експлозията от безопасно разстояние.

Няма ранени, но районът е затворен за посетители, поради съображения за сигурност. Изригването поврежда една от дървените алеи, построени за разглеждане на района на горещите извори.

Скална маса, падаща след изригването поврежда алеята, а възрастни и деца бързат да напуснат зоната.

Експлозията може би е резултат от блокиран път в мрежата от естествено образувани такива, през които минава парата на геотермалните извори. Подобна блокада може да предизвика нарастване на налягането, докато се стигне до момент на експлозия.

Експлозията по-скоро голяма, смятат експерти, в контекста на обичайните изригвания, които се случват често.

В някои случаи, такива изригвания са по-големи, като най-големия кратер, образуван от хидротермално изригване е в Йелоустоун и е с диаметър 2.4 км. Предполага се, че е образуван преди около 13 800 години след серия от експлозии. Кратерът, образуван от тази експлозия е в рамките на метър.

Макар да завършва без жертви или значими щети, експлозията е добро напомняне, че заплахата от такива изригвания не може да се предвиди.

Йелоустоун е разположен върху гигантски спящ вулкан. Засега няма данни за промяна в активността на вулканичната система, казват от парка, а разследването на точните причини за изригването продължава.

От 1890 г. насам, около 22-ма души са загинали по причини, свързани с хидротермалната активност в парка.

 

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари