12 деца са убити в Израел при ракетна атака

29 юли 2024, 16:53
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

12 деца, които играят футбол на игрище в района на Голанските възвишения, северната част от Израел, са убити от ракета на Хизбула, ливанската терористична група. Това разказват властите в Израел, Хизбула отрича да има общо с нападението, а притесненията за по-сериозна ескалация се увеличават.

Според Израел, са идентифицирани „поне 30 летящи обекта“, които преминават от Ливан към израелска територия, а това е най-смъртоносната атака от 7 октомври насам.

Според изявление, след нападението, израелски самолети нанасят удари в южен Ливан, по цели, където според тях се съхраняват оръжия и по друга инфраструктура свързана с дейността на групировката, но още не е ясно какъв ще бъде отговорът на Израел на тази атака.

Освен 12-те убити деца, на възраст между 8 и 15 години, са ранени още 29 души, като всички са членове на общността на друзите. Това е арабска общност, като около 20 хиляди друзи живеят в Голанските възвишения, които са контролирани от Израел от 1967 г. насам, а според международното право все още се считат за окупирани територии. Там живеят и около 50 хиляди израелци.

Атаката е над стадион, където деца и младежи играят в събота следобед. Според  Даниел Хагари, говорителят на Израелските отбранителни сили, ракетата е Фалак 1, иранска ракета, която носи 50 кг бойна глава.

„Това е модел, притежаван изключително от Хизбула и днес причини смъртта на 12 млади момчета и момичета.“ казва Хагари.

Премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху, прекрати преждевременно посещението си в САЩ и се завърна в Израел, за да проведе среща на военновременния кабинет във връзка с атаката.

Според свидетели, ракетата е ударила стадиона малко след като са се включили сирените на противовъздушната отбрана.

Удари между двете страни има от години, като след последната официална война така и не се сключва примирие, но в последните седмици се наблюдава ескалация, като ударите, които си разменят двете страни стават все повече.

В последните седмици Израел убива двама от най-висшестоящите командири на Хизбула, като ги обвинява в организиране на атаките от 7 октомври. Хизбула отговоря като праща стотици ракети срещу Израел.

Хизбула отрече да има общо с нападението над стадиона, а казва, че са се прицелвали в локация с военно значение. Според Израелските отбранители сили, анализът показва, че ракетата е изстреляна от локация в южен Ливан, който е под контролна на Хизбула.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари