В ТикТок свободно се разпространява неонацистка идеология

30 юли 2024, 20:11
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В ТикТок има стотици пронацистки акаунти, които ползват платформата, за да разпространяват идеологията си свободно.

Това откриват изследователи от организацията Институт за стратегически диалог. Те установяват мрежа от 200 такива акаунта, които пускат видеа, промотиращи нацизъм. Съдържанието им има „десетки милиони гледания“ и  включва наратив за отричане на Холокоста, възхваляване на Хитлер и „нацизма като решение на модерни проблеми“.

„Самоопределили се нацисти обсъждат ТикТок като удачна платформа за разпространение на тяхната идеология, която така може да достигне до много повече хора, дори ако акаунтите са нови или имат малко последователи.“ се казва в доклада.

Нацистките групи ползват редовно ИИ за видеата си, с който „създават дехуманизиращи карикатури на не бели и етнически групи“ се казва още в доклада. Другите видеа са преводи на речите на Адолф Хитлер, само че осъвременени с теми, близки до настоящето.

Това съдържание успява да мине през модерацията на ТикТок, смятат от организацията. Самата платформа не показва съдържание, което „стереотипизира или е инсинуация“, но не се споменава конкретно нацистката идеология.

Според изследването, 50 от тези акаунти нарушават елементи от политиката на ТикТок относно вредни идеологии, но всички доклади към платформата, които пращат изследователите казват, че „няма нарушения“ от страна на акаунтите.

Според друго изследване, алгоритмите на ТикТок показват приоритетно мизогинистко съдържание или такова, съдържащо омраза, на новосъздадени акаунти само няколко минути след началото на ползване на приложението. Изследователите на нацистките акаунти създават нов акаунт, след което гледат 10 видеа и посещават профилите на 10 от пронацистките създатели на съдържание, след което ТикТок започва да им предлага такова съдържание.

Според изследователите, разпространението на нацистка пропаганда е координирано с потребители на Телеграм, за да достигне съдържанието до по-голяма аудитория.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари