Украйна предизвиква Русия в Африка и Сирия

6 авг. 2024, 12:13
a soldier in front of a tank with the Ukrainian flag
 Автор: AleksM
Прочетена:

Проруската военна хунта в Мали прекъсна дипломатически отношения с Украйна, заради предполагаемото участие на украинците, в засада от туарегското бунтовническо движение CSP-PSD на руски наемници от Вагнер, близо до границата с Алжир. Десетки наемници бяха убити в един от най-болезнените удари, понесени от руснаците в Африка досега.

В изявлението се казва, че решението е взето, след като представителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна по украинската телевизия, за предоставяне на „важна информация на туарегите, което им позволи да извършат „решаваща операция срещу руските военнопрестъпници“ в края на юли.

Решението на Мали е „жалко“, реагира вчера украинското външно министерство и не е придружено от никакви доказателства за намесата на Украйна, докато самият Юсов отрече предишните си изявления в коментар за Efe. Според министерството, чийто ръководител Дмитро Кулеба в момента е на обиколка из континента, за да събере подкрепа за Украйна, малийското правителство също „игнорира“, че Вагнер и други ръководени от Русия структури използват „терористични методи“ и убиват цивилни в Украйна и Африка.

Русия се опитва да разшири влиянието си в Африка, като помага на няколко местни правителства да задържат властта, в замяна на контрол над златни мини и други ценни ресурси, които й помагат да финансира войната си в Украйна. Нейните сили пристигнаха в Мали през есента на 2021 г., няколко месеца преди страната да нахлуе в Украйна.

Снимка на туареги, държащи украинския флаг, се появи в украинските медии след засадата, като източници от украинското разузнаване потвърдиха достоверността й пред Kyiv Post. Туарегите твърдят, че са убили 84 руски бойци и 47 малийски войници в засада. Видео показва десетки бунтовници, празнуващи сред множеството тела, разпръснати из пустинята, до повредени превозни средства. Някои от загиналите руснаци се биеха в Украйна, включително Никита Федянин. Въпреки, че Украйна не признава присъствието си в африканската страна, според френския ежедневник Le Monde украинските специални служби си сътрудничат с туарегите и ги учат да управляват дронове.

Анонимни източници от украинското военно разузнаване разкриха пред KyivPost участието си в дръзката атака срещу руското летище Кувейрес в Сирия, където армията на Владимир Путин помага на диктатора Башар Асад да смаже местната съпротива. Летището е използвано за обучение на чужди наемници, преди да бъдат изпратени да се бият в Украйна.

Видеото от нападението, извършено източно от Алепо, показва унищожаването на руско противодроново оръжие и удари с дрон срещу военна техника на летището, ден след срещата на Путин и Асад на 24 юли. В началото на юни KyivPost публикува видеоклипове на украински атаки срещу руски контролно-пропускателни пунктове и конвои с военна техника в Сирия. Русия беше принудена да изпрати част от своите сили и оборудване от страната в Украйна, правейки я по-уязвима на подобни атаки.

Украинските специални части са действали и в Судан. Те помогнаха на правителството в замяна на оръжия, каза пред вестника Алексий Мелник, експерт по сигурността в Центъра Разумков, в Киев. Видео, публикувано през февруари, показва как украински агенти разпитват заловени наемници в Судан. Украйна, макар да използва ограничени сили, се стреми да постигне стратегически резултати на места, където Русия не очаква да бъде атакувана, каза Мелник. Той обясни, че Украйна елиминира врагове, които вече са участвали в бойни действия в Украйна или които могат да бъдат изпратени там. Унищожаването на оборудването също означава, че Русия ще бъде принудена да изпрати допълнителни оръжия, за да не загуби присъствието си в Сирия. „Последното би било загуба на репутация и психологически удар за Русия“, добави той.

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов по-рано подчерта, че Украйна ще преследва руснаци, които са извършили военни престъпления навсякъде по света. Украйна също рискува да бъде въвлечена в дипломатически скандал, заради подобни действия, предупреждава Мелник. Последното нещо, от което Украйна има нужда, е да създава проблеми за себе си, като се заплита в сложни отношения в Африка, каза украинският военен анализатор, полковник Сергий Грабски пред Efe. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба ще посети Малави, Замбия и Мавриций тази седмица, за да ги призове да участват в „глобалните усилия за възстановяване на справедлив мир за Украйна и света“. Предвижда се той да обсъди и доставката на украинско зърно в региона.

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари