Украйна контролира 1000 квадратни километра от Курск

13 авг. 2024, 18:28
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Украинските власти казаха, че страната контролира 1000 квадратни км в областта Курс в Русия след изненадващото настъпление през миналата седмица. Това е и първият път, в който Украйна коментира официално темата.

Генерал Олександър Сирски, главнокомандващ въоръжените сили на Украйна, в изявление разказва за ситуацията в Курск:

„Войските изпълняват задачите си. Боевете продължават по цялата фронтова линия. Ситуацията е под наш контрол.“

Руските сили все още не успяват да отговорят адекватно на украинската атака, която започна преди повече от седмица.

Руският президент Владимир Путин каза, че над 100 000 души са се евакуирали и че това е опит на Киев да спре офанзивата на Москва в района на Донбас и да постигне преимущество в евентуални бъдещи мирни преговори.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, за първи път коментира темата официално и потвърди присъствието на украински войски с Курск, както и ги поздрави за „тяхната непоклатимост и решителни действия“, но не разкри детайли.

Операцията е пазена в тайна, а целите ѝ остават неясни, но изненадващата тактика изглежда изненадва Кремъл и противодейства на не особено успешните засега стремежи на Москва да пробие отбраната на Украйна по фронта в източната част на страната.

По време на среща по сигурността, президентът на Русия, Владимир Путин, каза, че атаката изглежда цели по-добра позиция за Украйна в евентуални преговори за край на войната и настоя, че руската армия ще победи. Според него, ако Украйна е целяла да предизвика обществено недоволство с нападението, не е успяла, а броят доброволци, записали се в армията се е увеличил след атаката. Той каза още ще офанзивата в източна Украйна ще продължи.

Губернаторът на Курск, Алексей Смирнов, казва, че украинските сили са навлезли на 12 км в Курск и контролират 28 селища. Убити са 12 цивилни и са ранени 121, а около 120 хиляди души са се евакуирали от района. Според него, проследяването на украинските сили в района е трудно.

Евакуирани са и граждани от Белгородска област, съседната на Курск.

Според украинския президент Зеленски, териториите, които сега се контролират от Украйна са ползвани за атаки срещу района на Суми множество пъти и е „напълно честно да се унищожават руските терористи където са.“

„Русия донесе война на другите. Сега тя се прибира вкъщи.“ казва той във видео.

Това е първата подобна атака над руска територия, осъществена от украински сили и най-голямата атака над руска територия от ВСВ насам.

Държавната пропаганда в Русия се опитва да омаловажи ситуацията, като се фокусира върху усилията за евакуация и пропуска простото заключение за военен провал на собствена територия, имайки предвид, че Русия не успява нито да предотврати, нито да спре атаката вече седмица.

Западните съюзници реагират различно на нападението, като преобладаващата позиция е, че Украйна има право да предприема такива действия, за да се защити, но не липсват и притеснения за ескалация от страна на Русия. Не е известно какви оръжия се ползват там.

Най-тежката фаза на нападението предстои, смятат анализатори, след като Русия успява все пак да мобилизира достатъчно резерви за Курск.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари