Севернокорейски войник избяга в Южна Корея

20 авг. 2024, 15:48
,
North Korean soldiers
 Автор: AleksM
Прочетена:

Дезертьорството на войника идва две седмици след като друг севернокорейски гражданин премина в Южна Корея, през делтата на две реки.

Севернокорейски войник дезертира в Южна Корея във вторник, като премина пеша източния фланг на милитаризираната граница между двете страни.

Южната армия откри войника – първи сержант – в демилитаризираната зона (DMZ), която разделя двата щата, преди да пресече Военната демаркационна линия (MDL), която разделя DMZ на две.

Войникът е пресякъл MDL близо до южнокорейския граничен окръг Goseong (около 160 километра североизточно от Сеул) и незабавно е изразил намерението си да дезертира, съобщи Yonhap, позовавайки се на източници от Южнокорейския комитет на началник-щабовете. Дезертирането идва две седмици след като друг севернокорейски гражданин премина в Южна Корея през делтата на две реки на западния фланг и във време, белязано от пропагандни предавания от южнокорейската армия. Тези предавания разпространяват критики към правителството на Ким Чен Ун и приканват севернокорейските граждани да дезертират, като предават информация каква помощ ще получат, хората преминали на юг.

Южнокорейските военни подновиха излъчването на призивите за първи път от шест години, миналия юни. В отговор на намесата на Северна Корея в GPS системата и изпращането на балони с боклуци от Пхенян. Тези действия на свой ред са отговор на балоните, които активисти изпращат от юг, на север, с пропагандни листовки, срещу правителството на Ким. Отношенията между двете Кореи са обтегнати, особено след сближаването на севера с Русия, през последната година. Северът обяви Юга за свой „основен враг“ през януари 2024 г. и отхвърли възможността за мирно обединение.

 

Източник :La Razon

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари