Трансжена от Австралия спечели знаково дело за дискриминация

23 авг. 2024, 16:25
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Австралийският съд отсъди в полза на трансжена, която съди социалната платформа само за жени, наречена Giggle for Girls, за това, че я дискриминира и премахва акаунта ѝ от тази мрежа. Това е знаково дело за половото равенство и прецедент за страната.

Роксан Тикъл съди основателя на приложението, Сали Гроувър за полова дискриминация, защото според нея, Гроувър сваля профила ѝ, считайки я за мъж.

Съдът отсъжда Giggle for Girls да плати 10 хиляди австралийски долара плюс разходите, но не нарежда на компанията да се извини писмено на Тикъл, както тя желае.

„Жалбата на Тикъл за директна дискриминация на половата идентичност се отхвърли, но жалбата за индиректна дискриминация на половата идентичност е успешна.“ казва съдията.

Това е първи случай в страната, когато съдът се произнася относно дискриминация, касаеща половата идентичност, след приемането на закона за половата дискриминация от 2013 г.

Според юристи, този случай показва ясно, че в Австралия е незаконно да се третират траснжените различно от цис-жените (които са родени жени), както и е незаконно да определяш пола на човек на базата на това как изглежда.

„Има толкова омраза и изключване за хората, които са транс или са с нестандартен пол, само заради това, че сме каквито сме.“ казва Тикъл и разказва, че във връзка с делото, е получила множество съобщения от омраза и дори има създадени продукти, с които да ѝ се подиграват.

Платформата Giggle for Girls има около 20 хиляди членове през 2022 г. когато спира да работи, но предстои да стартира отново, а темата относно правото на човек да се самоопределя на основа на личните си усещания, вероятно ще продължи да предизвиква противоречия по цял свят.

 

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари