Външният министър на Украйна подаде оставка

4 сеп. 2024, 17:30
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Външният министър на Украйна, Дмитро Кулеба, едно от най-разпознаваемите лица на страната на международната сцена, подаде оставка. Това е част от преструктуриране на правителството, която ще засегне почти половината министри в най-голямата правителствена промяна от началото на инвазията.

Кулеба не дава конкретна причина за напускането си, а оставката му трябва да бъде гласувана от парламента.

Президентът Зеленски каза миналата седмица, че е нужно кабинетът да се промени, поради продължителното му действие и Украйна има нужда от „нова енергия и това включа и дипломация.“ Засега няма да се обявяват новите министри, тъй като е нужно те първо да приемат предложението.

Русия атакува голяма част от енергийната инфраструктура на страната, а след смъртоносната атака над Лвов днес, само ден след като друг град – Полтава също беше атакуван, става още по-наложително да се поддържа висок духът на нацията.

Същевременно, рискованото нахлуване на украински сили на руска територия и превземането на части от Курск, въпреки неяснотите относно причините, показаха ясно затрудненията на Русия, която не успя да отблъсне атаката.

Кулеба е вторият човек след Зеленски и представлява Украйна пред международната общност и редовно чрез социалните медии от март 2020 г.

За негов наследник може би е предложен заместникът му Андрий Сибиха, но още няма официална информация. Новият министър вероятно ще придружи Зеленски на Асамблеята на ООН в Ню Йорк следващата седмица.

Мандатът на самия Зеленски изтече през май, но той остава на поста си в условията на военното положение.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари