Свалиха лидера на опозицията в Гърция

9 сеп. 2024, 17:18
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Свалиха лидера на опозицията в Гърция, Стефанос Каселакис от поста му. Това става с гласуване на вот на недоверие в партията и е само година след като той беше избран за лидер, а причините са обвинения, че е прекалено авторитарен и не напълно в съответствие на идеологията на партитата.

Решението е взето след двудневен дебат от централния комитет на лявата опозиционна партия Сириза и не е резултат от единствено събитие, а от последователно натрупване на негативи през последната година. Ако преди, Каселакис беше възприеман като харизматичен лидер, който може да върне партията отново в управлението, сега по-скоро изглежда, че използва партията за свои лични дейности.

Каселакис коментира решението, казвайки, че се чувства „освободен“, но не споделя дали ще се включи пак в надпревара за лидерска позиция.

„Сега хората знаят, че се чувствах цензуриран откакто бях избран.“ казва Каселакис. Той критикува бюрокрацията в партията, както и тайният вот, защото заедно и неговите привърженици предпочитат явно гласуване.

Каселакис е на 36 г. и беше избран през миналия септември, след загуба на Сириза в два последователни избора.

След оставката на предишния лидер на партията и бивш премиер, Алексис Ципрас, партията избира Каселакис, който е външен човек, гражданин на САЩ и без никакви връзки със Сириза. В 4 минутно видео той разказва за себе си и така става популярно и обичано лице.

Очакванията за него бяха да обнови партията, като някои от по-старите членове, несъгласни с политиките му, се отцепват и формират нова лява сила, с която Каселакис често влиза в противоречия.

По време на европейските избори от юни тази година вотът за Сириза пада още повече, което води до нови критики срещу лидера и до гласуване за свалянето му от поста.

В следващите три месеца партията ще трябва да си избере нов лидер.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари