Дания даде зелена светлина за изпращане на повече изтребители F-16 в Украйна

17 сеп. 2024, 11:37
the Lockheed Martin F16 aircraft
 Автор: AleksM
Прочетена:

Киев очаква да получи до двадесет самолета Lockheed Martin преди края на 2024 г.

Правителството на Дания обяви, че ще изпрати нова партида изтребители F-16 в Киев преди края на годината. Това разкри министърът на отбраната на скандинавската страна Троелс Лунд Поулсен, в интервю за агенция Рицау. От съображения за сигурност Поулсен не разкри точния брой на самолетите, но посочи, че те ще бъдат доставени преди края на годината.

Дания вече достави първата партида F-16 на Украйна миналия август и одобри доставката на общо 19 американски изтребителя. Доставката се извършва в рамките на коалиция, водена от Холандия и Дания, която включва още Белгия и Норвегия. Тя стана възможна след като САЩ, като страна производител, одобри трансфера на тези изтребители за Украйна.

В началото на август Киев получи първите десет F-16. Членовете на НАТО Белгия, Дания, Холандия и Норвегия обещаха да осигурят поне 79 от тези самолети, от четвърто поколение. Смята се, че Украйна досега получила 20 американски самолета. Един от тях беше свален преди две седмици при нападение от руски самолети. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че при инцидента е загинал един от най-известните пилоти в украинските военновъздушни сили Алексий Мес.

Част от задачите на тази коалиция е обучението на украински пилоти. В момента няколко украински офицери преминават обучение във военновъздушната база Фетещи в Румъния. Тази нова база за обучение ще намали времето за пътуване на пилотите, позволявайки по-целенасочено обучение. Инициативата има за цел да подобри способностите на Украйна за противовъздушна отбрана на фона на продължаващата руска агресия.

 

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари