Демографка катастрофа очаква Гърция

17 сеп. 2024, 18:26
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Шест години след като Гърция успя да се измъкне от икономическата криза, страната посреща ново предизвикателство, което ще повлияе върху икономическата структура: спад на населението. Според прогнозите, до 2070 г. населението на страната ще се смали с 25 %. Това е много над средния за Европа спад с 4 %.

През 2022 г., страната отбелязва по-малко от 77 хиляди раждания, най-ниският брой за почти век, а смъртните случаи са двойно повече. Няма индикации, че този тренд ще се промени скоро, смятат експерти.

„Демографският колапс буквално става екзистенциално предизвикателство за бъдещето ни.“  каза премиерът Митцотакис.

Преброяването на населението на Гърция от 2021 г., показва 3.1 % спад за 10 години, като сега то наброява 10.5 милиона души. В това десетилетие е и икономическата криза, през която премина страната. Заради тази криза, около половин милион души, предимно сред младите и образованите, напускат страната.

Тези, които остават трябва да се справят с нестабилен пазар на труда с висока безработица и ниски заплати, което затруднява създаването на семейство.

Ако към ниската раждаемост се добави и висока продължителност на живота, населението очаквано спада. Тази демографска промяна поставя и допълнителна тежест върху гръцката пенсионна система и здравеопазването, защото по-малко хора са в трудоспособна възраст.

Възможни решения на този проблем са увеличената продуктивност в страната, чрез технологии или приемане на повече мигранти за високопродуктивни дейности.

Правителство отчита прогнозите за предстоящата криза и през 2023 г. се създава министерство, което да се опита да реши демографките проблеми на страната. То въвежда редица мерки, включително данъчни облекчения и придобивки за семейства с новородени. Тези мерки сами по себе си едва ли ще решат проблема, но все пак те са стъпка в правилна посока, смята правителството.

Източник: Euronews

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари