Талибаните казаха, че е „абсурдно“ да ги обвиняват в дискриминация на жените

26 сеп. 2024, 19:35
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Талибаните казаха, че е абсурдно да ги обвиняват в дискриминация на жените и нарушения на основни човешки права. Това стана, след като четири държави решиха да отправят тези обвинения срещу страната по силата на международни закони във връзка с отношението на управляващите Афганистан към жените и момичетата.

Австралия, Канада, Германия и Нидерландия стартират законови процедури срещу Талибаните за нарушаване на конвенцията на ООН за жените и момичетата, по която Афганистан е страна. Страните инициираха това в сряда, в контекста на срещата на Генералната асамблея на ООН, която се проведе тази седмица.

След като поеха властта в страната през 2021 г., Талибаните забраниха на момичетата да получават образование след 6 клас, да посещават публични места без придружител, забраниха им да работят, а скоро Министерството на добродетелта издаде закон, според който жените не могат да показват лицата си или да говорят на висок глас на публични места.

„Афганистан носи отговорност спрямо международните закони за продължаващите значими и систематични нарушения на множество от задълженията си спрямо Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените.“ се казва в становището на четирите страни. Те не признават политическото управление на Талибаните за легитимно лидерство на афганистанския народ.

„Провалът на Афганистан да изпълни задълженията си по договорите за опазване на човешките права е основна пречка пред нормализация на отношенията.“ казват още те.

Заместник говорителят на Талибаните, Хамдула Фитрат каза, че човешките права са защитени в Афганистан и никой не е дискриминиран. Според него, това е опит за „разпространение на пропаганда срещу Афганистан през устите на няколко бежанки от Афганистан и неправилно представяне на ситуацията.“

„Абсурдно е да обвинявате Ислямския Емират на Афганистан в нарушение на човешките права и полова дискриминация.“ казва още той.

Талибаните като цяло не приемат критиките по отношение на дискриминацията срещу жените и твърдят, че техните действия са в съответствие с техните интерпретации на „ислямския закон“– религиозна доктрината доктрина за Шериата.

Ферешта Абаси, изследовател от Афганистан в организацията Human Rights Watch призова и други страни да дадат подкрепата си за законовата процедура и да включат афганистански жени в процеса.

В член първи на въпросната конвенция, се казва, че „дискриминация срещу жените означава всяко разграничение, изключване или ограничение, направено въз основа на пола, което има за резултат или цел да накърни или анулира признаването, удоволствието или упражняването на дейности от жените, независимо от семейното им положение, въз основа на равенството на мъжете и жените, правата на човека и основните свободи в политическата, икономическата, социалната, културната, гражданската или друга област.“

Според конвенцията, „държавите-страни по конвенцията осъждат дискриминацията срещу жените във всичките ѝ форми, съгласяват се да следват с всички подходящи средства и незабавно политика за премахване на дискриминацията срещу жените и за тази цел се задължават: (а) да въплъщават принципа на равенство на мъжете и жените в техните национални конституции или друго подходящо законодателство, ако все още не е включено в тях, и да гарантират чрез закон и други подходящи средства практическото прилагане на този принцип.“

IИзточник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари