5-часов руски обстрел срещу енергийната мрежа на Украйна

27 сеп. 2024, 19:06
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

През изминалата нощ в продължение на 5 часа, Украйна се опитва да отблъсне руски въздушни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната. Атаките включват ракети и дронове. Ранени са поне двама души в Киев, има поражения по детска градина, по газова тръба и около 20 коли са повредени в рамките на града.

Към западната част на Украйна Русия изстрелва три ракети Кинжал, които са най-напредналото оръжие, с което страната разполага, но няма подробна информация за това, от съображения за сигурност, казват властите.

Атаките с далекобойно оръжия от страна на Русия са чести, като редовно целите са цивилна инфраструктура или енергийни мрежи. Това води до значителни щети върху капацитета на страната да произвежда енергия и на места има режим.

В този контекст, системите за противовъздушна отбрана са критично важни и предстои среша на президента на Украйна, Зеленски, с американския държавен галва Джо Байдън във връзка с осигуряване на още американска помощ.

Енергийната инфраструктура е повредена в западната част на страната както и в някои южни области, като властите не дават детайли.

Известно е, че в атаката с ползвани и 78 дрона Шахед, които се произвеждат от Иран, като повечето от тях са унищожено от ПВО, свалени са и някои от ракетите.

В Запорожие са ранени поне 10 души вследствие на атаките, има поражения по къщи и други жилищни сгради и 18 души са евакуирани.

В района на Суми е обезвредена 500 килограмова бомба, която е паднала, в близост до мост, но без да избухне.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари