Китай отбелязва 75 години управление на комунистите

1 окт. 2024, 16:19
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Китай отбелязва 75-годишнината от управлението на Комунистическата партия в условията на нови икономически предизвикателства.

Годишнината беше отбелязана с издигане на знамето на площад Тянмън и почетна гвардия. Всички държавно контролирани медии отразяват доклади за икономическия прогрес на страната, който е безспорен и социалната стабилност, но без да споменават предизвикателствата, свързани с икономиката, демографията и общественото развитие.

Чествания има и в Хонг Конг и Макао, които се връщат на Китай съответно от Великобритания и Португалия в края на 90- те години на 20 век.

В последните години, Китай отбелязва с големи чествания и паради само годишнините в началото на декадата, като 60-тата и 70-тата, а страната още се опитва да се възстанови след ковид пандемията.

В последната година страната пострада и от имотен балон, които след фалита на една от най-големите компании в бранша, засегна и други бизнеси и се наложиха някои мерки за подсилване на икономиката.

„Пътят напред няма да бъде лесен, със сигурност ще има трудности и препятствия и може да се изправим пред големи тестове като силни ветрове и бурно море.“ каза президентът на страната Си Дзинпин по време на банкет в навечерието на годишнината.

Китай има противоречия със съседни държави като Япония и Южна Корея за територия, както и за близките им отношения със САЩ.

През 1949 г. комунистическата партия, под ръководството на Мао Дзедун взима властта посредством гражданска война срещу националистите на страната, които се насочват към сегашния Тайван – остров, който се самоуправлява по демократични принципи и е независим. Пекин обаче продължава да настоява, че Тайван трябва да бъде анексиран със сила и се противопоставя на подкрепата на САЩ за независимостта му.

Китай също предявява претенции към почти цялата акватория на южнокитайско море и ненаселените острови там, които се стопанисват от Япония, Филипините, Виетнам и други страни.

Преди няколко години, президентът Си сам се превърна в пожизнен лидер на страната, като премахна ограничението за години, в които може да управлява. В Китай не се провеждат избори и не се оспорва лидерството на Си, а комунистическата партия има контрол над медиите, от които се информират 1.4 милиарда души.

Така, втората най-голяма икономика в света, движена предимно от износа си отбелязва 75 години комунистическа власт.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари