Талибаните предлагат да се бият заедно с Хизбула срещу Израел

4 окт. 2024, 12:52
,
Taliban with masks on their faces and weapons
 Автор: AleksM
Прочетена:

Емирството има готови войски и модерни оръжия, които САЩ изоставиха. Намесата на Насрала е възможна, в случай на ескалация.

Светът е забравил за талибанското емирство, победител в двадесетгодишна война срещу Съединените щати и Запада. Оттогава терористичната група отново стана господар на Афганистан. Войната беше загубена и светът обърна страницата. Въпреки това милиардите оръжия, бронирани превозни средства, хеликоптери и военна техника, които Вашингтон остави, все още са заплаха, чиито ефект е неизмерим. Те все още са там, готови за война, а талибаните ги предложиха на Хизбула, за да обедини бойците си, в глобален джихад срещу Израел.

Предложението дойде във връзка със среща, проведена в края на юни между иранското външно министерство и управляващия елит на емирството, с цел обсъждане на възможността за предприемане на „съвместни действия“ в подкрепа на Хизбула и Хамас. Сътрудничеството между шиитското иранско правителство и сунитските талибани не е нищо ново. По време на двете десетилетия на война срещу Съединените щати и законната Ислямска република, афганистанските джихадисти разчитаха на сътрудничеството на режима на аятолаха, за да използват страната си като място за обучение и скривалище. И откъдето да започнат своите офанзиви в западната част на страната, особено в провинциите Херат, Фарах и Нимроз.

След срещата през юни иранският представител Али Багери Кани и неговият талибански колега Амир Хан Мутаки призоваха „държавите-членки на Организацията за ислямско сътрудничество да окажат натиск върху Израел“, съобщи Mehr News. Издание, свързано с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран. Оттогава емирството е информирало Техеран повече от един път, че има капацитета да разположи хиляди войници и да се бие с Израел, съобщи в средата на юни Al Akhbar Daily, издание, собственост на Хизбула.

Междувременно Хамас, който е по-тясно свързан с талибаните, заради техният сунитски произход, също се срещна с представители от Кабул. Хафиз Зия Ахмад, говорител на външното министерство на афганистанското емирство, беше този, който съобщи, че първите срещи между политическия лидер на Хамас, Исмаил Хания, и вицепремиера на талибаните, Абдул Гани Барадар, са се състояли през май.

Това сътрудничество можеше да започне много по-рано, чрез продажбата на оръжие. Същите оръжия, които Съединените щати оставиха в Афганистан, „са били използвани при атаки от терористични групи в Кашмир и Ивицата Газа“, съобщи списание „Foreign Policy“ миналата година. След бягството на западните войски и разпускането на Афганистанската национална армия, талибаните се включиха активно в черния пазар на оръжия, който захранва много джихадистки групи в Близкия изток и Централна Азия.

Талибаните и преди са предлагали да се бият в Газа. През февруари 2024 г. иранският представител по афганистанските въпроси Хасан Каземи Куми заяви, че „ако е необходимо, дивизия на мъчениците от Афганистан е готова да се бие в Газа.

 

 

Източник: LA RAZON

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари