Босна обяви извънредно положение поради наводнения

5 окт. 2024, 17:11
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Босна обяви извънредно положение поради внезапните наводнения и призова доброволци да помогнат на армията с търсенето на изчезналите.

В части от страната, поради свлачища вследствие от внезапните наводнения, са загинали общо 21 души, има и ранени. По-тежките камъни и отломки се разчистват с машини, където е възможно.

В района на град Ябланица падат рекордни количества дъжд, като се наводняват домове, докато хората спят. Прииждащите води предизвикват свлачища, има пропаднали пътища и някои къщи са пострадали от земна маса, а някои райони са откъснати.

Поне 10 души са изчезнали в района на Ябланица, а някои къщи са потопени почти до покривите по време на най-силните дъждове.

„Километри пътища вече ги няма, почти всички мостове са разрушени.“ казва Хюсейн Хождич от местната гражданска защита. „Няма електричество, всички стълбове са отнесени. Няма и телефони.“

Тази неделя на някои места в страната трябваше да се проведат местни избори, но в момента се обсъжда дали те да не бъдат отложени поради извънредното положение в наводнените райони.

Значителни количества дъжд падат и в Хърватия и Словения, като в следващите дни се очакват още валежи и са възможни наводнения на места.

Това е поредната система, която носи необичайно големи количества дъжд над Централна и Източна Европа.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари