CV измама краде лични и банкови данни

7 окт. 2024, 15:52
a hooded man stands in front of screens on which data is transferred
 Автор: AleksM
Прочетена:

Защитата на личните данни е една от грижите, които всеки гражданин трябва да има. Трябва да сме нащрек, за да запазим тези данни поверителни и по този начин да избегнем възможни измами. Въпреки това начините, по които престъпниците се опитват да ни измамят се развиват.

Има все повече и повече начини за кражба на лични и банкови данни, с цел извършване на измама. Тази гама от възможности се увеличи благодарение на използването на технологиите и интернет. Тези типове измами са известни като „фишинг“, вид кибер измама, при която самоличността на лице или компания се използва за получаване на лична информация от потребителя. Последната тенденция в тези кибератаки се нарича „ CV измама“.

Какво представлява измамата със CV?

Това е нова тактика, използвана от киберпрестъпниците, при която те се опитват да симулират самоличността на някои от най-големите компании, на пазара на труда, за да получат достъп до вашите лични данни и текущите ви акаунти. Чрез телефонно обаждане, измамниците използват автобиографията и офертата за работа като начин да привлекат вниманието, на жертвите, за да получат необходимата информация. Поради тази причина компании като Infojobs вече предупредиха своите потребители да не обръщат внимание на този тип съобщения: „НЕ се поддавайте на този вид измама! В InfoJobs НЕ сме ви се обаждали на мобилния ви телефон с молба да добавите номер в WhatsApp . Не споделяйте вашите лични данни“ е това, което тази известна компания за заетост сподели, чрез своя X акаунт.

Как да разпознаем дали е измама?

Тази измама е лесна за разпознаване. Най-често срещаното нещо е да получите телефонно обаждане от нормален номер и когато отговорите, се появява робот, който се преструва, че е от фирма, която набира персонал. Твърди, че е получил автобиографията ви и иска да се свърже с вас, чрез съобщение на същия номер.

Ако сте дали някакъв вид лична информация, най-добре е да се свържете с полицията, чрез телефонно обаждане или имейл, за да съобщите за инцидента. Освен това, ако сте предоставили някакви банкови данни, трябва също да се свържете с банката си възможно най-скоро, за да избегнете тегления, преводи или разходи.

Други често срещани измами

В допълнение към измамите с CV, има много други измами, които станаха често срещани, през последните години. Други измами са свързана с обаждания по телефона или с текстови съобщения и SMS-и. В тези съобщения може да се иска плащане на глоба и се предупреждава, че това е последното предупреждение, с цел незабавно прехвърляне на средства. Същата е практиката и с писмата по пощата. Жертвата получава писмо с глоба, за незабавно плащане, с цел прехвърляне на средства към определена сметка.

Друга широко използвана измамна техника е „скимиране“. Това е вид картова измама. Използват се устройства, поставени в банкомати, за записване и получаване на данни от картата или самия пин.

 

Източник: LA RAZON

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари