Газа обстрелва Израел в деня на годишнината от 7 октомври

7 окт. 2024, 19:46
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В деня на годишнината от 7 октомври, когато Хамас, легитимното правителство на ивицата Газа, нападна Израел и уби 1200 души по особено жесток начин, сирените в Тел Авив зазвучаха отново и имаше ракети, изстреляни от територията на Газа. Хизбула също изстреля ракети по север Израел, докато операцията в южен Ливан продължава.

Според властите, всички ракети са прихванати, но има поне двама ранени.

По-рано през деня Израел ударя два поста на полицията на Хамас в централна Газа, при което е ранен журналист на Ал Джазира.

Хамас, считана за терористична групировка, управлява Газа от 2007 г. и преди войната поддържа полиция от хиляди души. След началото на войната, членовете на тази полиция са считани за членове на терористичната групировка, но все още имат контрол върху голяма част от територията.

Докато Израел отбелязва годишнината от масовото клане на цивилни, Хизбула потвърди и подкрепата си за Хамас и отново каза, че няма да спре атаките си докато войната в Газа не спре. Лидерът на групировката беше убит при израелки удар, а Ливан е атакуван по въздух многократно, като Израел казва, че се прицелва в обекти, ползвани от Хизбула.

Над 1 милион души по данни на Ливан е трябвало да напуснат домовете си поради войната, а около 100 израелски заложници, отвлечени по време на атаката от 7 октомври, са вече една година в плен на Хамас.

Източник: Euoronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари