ЕСА изпрати мисия, която ще допринесе за планетарната защита

8 окт. 2024, 19:49
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Мисията Хера на Европейската космическа агенция излетя от Флорида, за да проучва астероида, който НАСА отклони, като част от изследване на планетарната защита.

Мисията излита с ракетата Фалкън 9 и ще измине 195 милиона километра до Диморфос, астероидът, който НАСА отклони от пътя му в експеримент.

Хера ще изследва как Диморфос е повлиян от апарата ДАРТ, който се удари в него преди 2 години и успя да го отклони от пътя му. Това беше и първи път в човешката история, при който обект, създаден от хората повлиява върху космическо тяло.

В зависимост от наблюденията, които Хера ще направи на мястото на сблъсъка и събраните данни за композицията на астероида, ще се ревизира и подобри техниката за бъдещи подобни мисии, свързани с планетарната защита, а това може да има огромно влияние за живота на планетата.

„Мисията Хера, заедно с ДАРТ и Японската космическа агенция показва, че работим глобално. Това е планетарна защита, глобално усилие. Този проект, това сътрудничество, е наистина перфектният пример за това, което човечеството може да постигне когато работим заедно.“ каза Иан Каренли, мениджър на проекта Хера.

Апаратът ще достигне до Диморфос след 2 години и ще пусне два малки сателита около астероида, които ще събират данни.

В проекта участват 18 европейски държави, както и 70 компании и е съвместен с JAXA, японската космическа агенция.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари