Испания залови 13 тона прекурсори на химически оръжия, отиващи към Русия

16 окт. 2024, 18:57
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Испанските власти заловиха пратка от 13 тона химикали, отиващи към Русия, които включват „вероятни прекурсори за химически оръжия и нервни агенти“. Заедно с тях са арестувани и четирима души, които предполагаемо движат операцията.

Според изявлението на полицията, заловените материали са били в контейнер за превозване на пристанището в Барселона, а четиримата са задържани по подозрение за „водене на търговска мрежа от Испания, създадена, за да избегне санкции, наложени на Русия поради войната в Украйна.“

Разследването на тази мрежа започва още през 2022 г.

„Компания, управлявана от граждани на Русия, е установена, че разработва система за търговска, логистична и икономическа триангулация, целяща да доставя незаконни химически продукти до Русия.“ се казва в изявлението на полицията.

„В хода на разследването, износът на международно санкционирани химически продукти, някои от които вероятни прекурсори за химически оръжия или нервни агенти, е установен в пратки, ползващи тази мрежа.“

„Испанската компания има подизпълнител в Москва, който е получателят на химикалите, въпреки че крайната дестинация е замаскирана чрез поредица от компании в страни като Армения и Киргистан. Тези компании не са получатели на продуктите, които са отклонени по суша към Руска федерация.“

Международните санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна са по-малко ефективни от очакваното, заради иновативни подходи на Кремъл, които често включват трансфери на продукти и фондове чрез компании и банки в централноазиатски бивши републики от СССР.

Някои от тези страни не могат да се изолират от Русия, без да навредят на самите себе си.

Русия, както и Украйна са ратифицирали Конвенцията за химическите оръжия, международно споразумение, целящо да унищожи световния запас от считани за оръжия химични вещества.

Организацията за забрана на химическите оръжия е уведомявана и от Русия и от Украйна за употреба на такива оръжия от началото на войната в Украйна. Според САЩ, има доказателства, че Русия, използва такива оръжия на бойното поле, а наскоро Великобритания санкционира конкретни личности, свързани с руската армия, заради техните действия, които включват незаконно ползване на агенти за контрол на тълпи и химически оръжия от времето на ПСВ, като хлоропикрин.

Русия е и съюзник на режима в Сирия, за който е известно, че ползва химически оръжия, включително забранения зарин срещу собствените си граждани и въпреки международните усилия за унищожение на запасите. Руското разузнаване е обвинявано неведнъж за ползването на химически оръжия срещу хора, например в случая на Сергей Скрипал, който заедно с дъщеря си беше нападнат с новичок.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари