Великобритания смята да забрани електронните цигари за еднократна употреба

24 окт. 2024, 19:28
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Британското правителство смята да забрани електронните цигари за еднократна употреба, които не могат да се рециклират и са вредни за околната среда.

Според правителството, новият закон ще влезе в сила от юни 2025 г. Това е стъпка в посока опазване на околната среда и намаляване на употребата на вейпове сред младежите, казаха от здравното министерство и това на околната среда в общо изявление.

Тези електронни цигари не могат да се зареждат и се изхвърлят.

„Много е притеснително, че една четвърт от 11-15 годишните ползват вейп през последната година и ние знаем, че тези за еднократна употреба са най-често избираният продукт за мнозинството деца днес.“ казва министърът на публичното здраве Андрю Гуейн.

Предишното правителство също имаше намерение да забрани електронните цигари за еднократна употреба, казвайки, че именно те водят до увеличаването на вейпинга сред младите.

Според последно проучване, около 1 милион възрастни в Англия, които не са пушачи, вече ползват вейп продукти, като най-голямо е увеличението сред младежите между 18 и 24.

Почти 5 милиона електронни цигари за еднократна употреба се хвърлят всяка седмица, според оценката на групата Material Focus, която се занимава с рециклиране, а цифрата е 4 пъти по-висока от прогнозата от миналата година.

Забраната трябва да с е одобри от парламента и ако това стане, до 1 юни 2025 г. трябва да се продаде всичко, което е на склад.

Няколко други европейски страни също обмислят подобни действия, като Франция и Белгия вече имат закони, одобрени от ЕК.

Доколкото е известно, вейпингът може и да носи по-малко здравни рискове от пушенето на горящи цигари, но в никакъв случай не е безвреден.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари