Опасно време: Червен код в три области, температурите достигат 45 градуса

25 юли 2023, 8:16
, , , ,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Опасно ще е времето днес. Такова предупреждение направиха от Националния институт по метеорология и хидрология. За първи път от известно време те обявиха червен код за изключително опасни горещини. Той важи за областите Плевен, Русе и Велико Търново. Там температурите ще надвишат 40-42 градуса, възможно е на отделни места може да достигнат и до 45 градуса.

Оранжев код е обявен за областите Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Шумен, Търговище, Разград, Силистра, Враца, Монтана и Видин. Там температурите ще достигнат 39-40 градуса. В останалата част на страната кодът е жълт, а живакът в термометъра ще показва 35-38 градуса.

Има и голям риск от пожари. За това в област Хасково е отправено предупреждение към земеделците да не предприемат дейности по почистване на ливади, пасища и горски територии. Отправен е и апел да не се пали огън на открито, както и да не се изхвърлят леснозапалими предмети и цигари край жп релси и пътници.

Медиците предупреждават да се пият повече течности, да се избяга излизането навън в обедните часове. В София ще бъдат отворени пунктове, на които ще се раздава вода за пиене. Те ще се намират при езерото „Ариана“ на Орлов мост, при пилоните на НДК и на площад „Света Неделя“.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари