Работно време

22 дек. 2022, 10:10
 Автор: Петър Николаев
Прочетена:

Вярно ли е, че обущарят ходи бос?

Тъжен ли е клоунът?

Може ли далтонист да бъде цветен четец?

С кино ли се занимава кинологът

и какво точно прави колумнистът?

 

С присъщата си любознателност Весела Методиева – Еси наднича „в кухнята”, „зад кулисите” на познати и не толкова познати професии.

Еси не знае що е актюер, но не се срамува да пита.

 

Отговорите на всичките й въпроси, свързани с професиите, гледайте в предаването
„Работно време”.

 

А ето и списък на професиите по епизоди:

„Работно време: Помощник-режисьор“ – 1 еп.

Предаването показва в какво се състои работата на един помощник-режисьор – от идеята за поставяне на една пиеса до нейната премиера.

За целта Весела Методиева – Еси и помощник-режисьорката обикалят всички звена в театъра. Еси отваря тетрадката на помощник-режисьорката и проследява комуникацията й с майстори, сценографи, гардеробиери, режисьор и актьори.

„Работно време: Треньор булджуцу“ – 2 еп.

Всъщност треньорът е самия създател на това бойно изкуство. Булджуцу представлява система от бойни техники, предимно от айкидо и джу-джуцу, обединена в едно от майстор-боеца Здравко Пенев.

Тренировките развиват самодисциплината, повдигат самочувствието и дават на всеки способността да се брани. А естественото следствие на здравото тяло е и здравият дух, както и усещането за пълноценност и висока самооценка.

„Работно време: Аниматор“ – 3 еп.

От всички значения на думата “аниматор” в този брой Весела Методиева – Еси запознава зрителите с аниматора на детски партита – онзи весел човек, който се облича като някой герой, прави смешки и организира игри.

От предаването става ясно какво трябва да може един аниматор, какви качества да притежава, какво да е учил, колко костюма има един уважаващ себе си аниматор, колко нoмера има в шапката си.

„Работно време: Организатор реклама“ – 4 еп.

Кой е човекът, който в един театър стикова работата на всички звена и дейности – актьори, режисьори, репетиции, премиери, представления? Кой осведомява медиите за новите постановки? Всичко това върши организаторът-реклама.

В “Работно време” организаторът реклама разказва подробно за своята ежедневна работа, оприличавайки я на судоку – да напаснеш в каренца всички ангажименти на всички актьори и режисьори.

„Работно време: DJ“ – 5 еп.

Хем всички знаем какво е DJ, хем нито знаем какво се крие зад абревиатурата, нито имаме представа какво прави преди и по време на работа един DJ. “Работно време” отваря тази завеса.

В предаването ставя ясно още кой и по какъв начин окачествява DJ-те в България. Еси пристига с бяла лимузина на специалните годишни награди, за да заснеме получаването на награда именно на героя в броя!

„Работно време: Фотограф“ – 6 еп.

В наши дни всеки има в джоба си телефон с фотоапарат, снима, и както е модерно, поства из социалните мрежи. Това обаче не ни прави фотографи. Как всъщност се става фотограф? Кое е по-важно – да си технически грамотен или творчески креативен?

Как фотографът избира своята тясна специалност – портретна, репортажна, улична, черно-бяла фотография? Какво има в едно фотографско ателие и как се аранжира сет за предметна фотография? Това и още, в “Работно време”.

„Работно време: Технолог в месопроизводство“ – 7 еп.

Ако не сте влизали в месокомбинат и не знаете какъв е пътя на салама – от суровия бут до етикета на пакетирана продукция, “Работно време” ви кани на една дълга разходка из отделните цехове.

Ще разберете кои процеси са автоматизирани и къде се работи на ръка? Ако сте от хората, които четат етикети и следят за наличието на Е-та, гледайте и слушайте внимателно!

„Работно време: Поп-певица“ – 8 еп.

В брой 8 на “Работно време” Весела Методиева – Еси ви среща с една талантлива българо-кипърска поп-певица, участничка в Евровизия. На малко странен български, на места с помощта на преводач, тя разказва за живота на един поп-изпълнител в Кипър.

Еси се опитва да направи паралел между двете държави – за статуса на една поп звезда тук и там, за отношението на феновете, за продажбата на дискове и пиратството.

„Работно време: Мим“ – 9 еп.

Настоящето издание среща с една рядка професия – тази на мим. Професията е не само рядка, но и малко позната.

Затова е интересно да разберете: колко упражнения са необходими, за да може един мим да контролира всяко мускулче от своето тяло; как грима и облеклото допълват играта на един мим и трудно ли е да пресъздаваш истории без нито една дума?

„Работно време: Метеоролог-синоптик“ – 10 еп.

Няма емисия новини, без прогноза за времето. Кога “познават” метеоролозите и кога не? От къде черпят информация?

Що е метеоролог и що е синоптик? Синоними ли са, или различни професии? Как минава един ден на дежурния метеоролог?

„Работно време: Винтидж-дизайнер“ – 11 еп.

Винтиж е обширно понятие, и обхваща различни сфери. В предаването има препратки към тях, но акцента пада върху това, как модните хитове от миналите години се завръщат в един интересен и различен стил.

Еси наднича в ателието на винтидж дизайнер и показват рокли, шапки и бижута. Екипът ще ви заведе на винтидж парти и ще ви срещне с групи, DJ и винтидж фенове.

„Работно време: Организатор cosplay“ – 12 еп.

Може и да не сте чували тази дума, и да нямате никакво понятие що е то, но в света много хора, които се занимават с това, някои от които и професионално.

Изхождайки от думата – костюм и игра, време е да разкрием – това са хората, изработващи и обличайки се в костюми на анимационни, компютърни или филмови герои. В предаването може да видите нагледно как се правят костюмите, а също така как изглежда един COSPLAY – фестивал.

„Работно време: Маникюрист“ – 13 еп.

Макар че всеки знае що е маникюрист, оказва се, че около професията има дузина тънкости и чалъми, не дотам популярни и познати.

Освен, че разкрива тези тайни, предаването дава съвети как правилно да се грижим за своите нокти. Има ли мода, кой диктува рисунъка и цветовите тенденции? Какво е важно да знаем за педикюра?

„Работно време: Дресьор в цирка“ – 14 еп.

Думата „дресура“ има френски произход и означава обучение, приучване. Еси се среща с дресьор на коне и крокодили, за да го попита – как се изработват необходими навици и условни рефлекси и всъщност какво представлява дресировката?

В предаването се застъпва темата за моркова и пръчката – животното изпълнява определено действие, понеже получава любимата си храна или избягва наказание за неподчинение. Кое работи по-добре? Еси разказва и за прославения и известен в цял свят руски дресьор Владимир Дуров – родоначалник на хуманният метод на дресура.

„Работно време: Лютиер“ – 15 еп.

Лютиер е човек, който се занимава с изработката или поправката на струнни музикални инструменти – от китари до цигулки. Вижте всичко около създаването на една цигулка. Става ясно от какво дърво стават най-добрите инструменти; къде, как отлежава дървото после, и как се обработва?

Любопитната камера на „Работно време“ наднича във всички ъгълчета на ателието на лютиера и показва всичко, от което се нуждае майстора. Има разбира се и демонстрация на изработването на цигулка.

„Работно време: Сценограф“ – 16 еп.

Сценографът в един театър отговаря за декори, костюми, бутафория, осветителна и постановъчна техника. Самата сценография се използва за поставянето на пиеса, опера, мюзикъл, балет, също в телевизията, киното, шоуспектаклите.

В предаването събеседникът на Весела Методиева – Еси обяснява приликите и разликите. Той разказва още как протича срещата му с режисьора на постановката. какво решават, и кой има последната, тежка дума? С разкази и демонстрации зрителите ще научат от А до Я за пътя на една сценография.

„Работно време: Арт-мениджър“ – 17 еп.

За разлика от други страни, у нас професията на арт-мениджъра не е добре позната. Вижте приликите и разликите между понятията арт-мениджър, агент, импресарио, ПР. Ставя ясно как един мениджър събира своите таланти и какви забавни събития организира агенцията.

Весела пита трябва ли арт-мениджърът сам да бъде артист, за да разбира и обгрижва по-добре своите клиенти; кога и защо се налага промяна на един проект и добре ли е да се работи с постоянен екип от стилисти, фризьори, фотографи.

„Работно време: Перукер“ – 18 еп.

Със сигурност малцина са тези, влизали в едно перукерско ателие. Затова обиколката е дълга и подробна. Показваме мъжки и женски тупета, лепила и лепенки за тях, перуки, бретони, опашки, кичури, редове, кабзи, редове с щипки, диадеми, стикери.

А после се втурваме в темата изработка на перука. За нейното изработване се използва както човешка коса, така и синтетична, и ние питаме кои са предимствата и недостатъците на двата типа коси.

Показваме изработването на една перука със специални инструменти – крива игла, зъбци за захващане на косата, специален уред с извит край. Даваме инструкции за ползване и съвети как клиентът най-добре трябва да се грижи за перуката си.

„Работно време: Гледач в зоопарк“ – 19 еп.

През 1912 година за първи път в България пристига двойка индийски слонове. Те живеели в двореца „Врана” и често се ползвали за оран на стопанството. Ужасно несправедливо, защото слоновете са едни от най-интелигентните животни. Те могат да се научат да рисуват, да свирят на музикални инструменти.

Какво могат да правят слоновете, и как изобщо се обгрижва слон?

Гледайте „Работно време“, за да видите хората, които обгрижват слон, носорог и хипопотам. От предаването ще научите любопитни подробности, като например факта, че слоновете са символ на мъдростта в азиатските култури и са пословични с паметта и интелекта си, сравними единствено с китоподобните и човекоподобните.

„Работно време: Ветеринар“ – 20 еп.

Някои хуманни болници могат да завиждат на клиниката, в която влезе любопитната камера на „Работно време“.

Обиколката заедно с ветеринар показва разнообразни кабинети по образна диагностика, хирургични блокове, дигитален рентгенов апарат, доплеров ехограф, пълна клинична лаборатория, асептичен хирургичен блок; видове интервенции, провеждани в тях. Предаването дава и съвети за грижата за домашните любимци.

„Работно време: Фитнес инструктор“ – 21 еп.

Професията на инструктор по фитнес придобива все по-голям престиж и признание в съвременния свят и е свързана с красота и изисквания. И не е никак проста, както може да изглежда на пръв поглед.

За да стане човек успешен професионалист, не е достатъчно само да се заучи определена програма с упражнения, а и те да бъдат обяснявани с умения и с показно. Много полезни съвети за добра фигура, здравословно хранене и начин на живот.

„Работно време: Треньор по тенис на корт“ – 22 еп.

1896 г. се смята за рождената дата на тениса в България. Тогава в София се създава първата тенис организация в страната – Софийски тенис клуб, който построява и първото игрище.

Весела Методиева – Еси отива на едно съвременно игрище, за да ви представи професията на Треньор по тенис на корт. Колко пъти седмично се провеждат тренировки, как протичат те? Как става участието в различни републикански и международни първенства?

„Работно време: Консултант по тиймбилдинг“ – 23 еп.

Какво точно е тийм билдинг? Как се нарича човекът, който го провежда – фасилитатор, трейнър/тренер, коуч, ментор, обучител, лектор, консултант, преподавател, инструктор? Кой участва? Каква е целта на занятието?

Разбират ли българските директори, управители и мениджъри полезността на тийм билдинга? Какво е тийм билдингът – събитие или процес?

„Работно време: Орнитолог“ – 24 еп.

Що е то орнитолог? Къде всъщност е работното му място? Колко вида са птиците в България и колко от тях са застрашен вид?

Може ли да се решават по-големи, глобални проблеми – напр. какво се случва със средата, в която живеят хората и птиците? Ще опазим ли природата около нас благодарение на посланията, които ни изпращат птиците?

„Работно време: Инструктор по голф“ – 25 еп.

Какво всъщност е голфа – спорт, туризъм, хоби или развлечение? Каква е точно ролята на треньора? На какво и как учи той своите ученици?

В епизода ставя ясно кои са правилата на играта, какви са характеристиките на игрището, колко броя дупки има, какво е характерно за екипировката, обувките за голф, топки за голф, стиковете за голф …

„Работно време: PR“ – 26 еп.

Знаете ли каква е разликата между хамстера и мишката? Добрият PR, естествено. А какъв е добрия PR? Какво всъщност означава PR? PR е сложен микс между асистент, консултант, съветник, автор на речи, стилист, психоаналитик, медиатор. Не са ли това много професии, събрани в една?

Каква е работата на един PR? „Работно време“ с камера и микрофон няколко дни следи един PR по време на неговата работа.

„Работно време: Татуист“ – 27 еп.

Ако на времето татуировки са имали само затворниците и моряците, в наши дни всеки втори има някакъв знак върху себе си, запечатан за цял живот.

Затова предаването за професия татуист ще бъде интересно за вас, които искате да разберете какво трябва да има в едно тату-студио, какви хора си правят татуси, има ли нещо, което ги обединява; татуса мода ли е, начин да те забележат, да изразиш себе си и можем ли да съдим за един човек по неговата татуировка.

„Работно време: Каскадьор“ – 28 еп.

Вероятно в много офиси и на редица работни места сте виждали закачена табелка с мисълта на Кърт Вонегът – „Не е нужно да сте луд, за да работите при нас, но помага.“.

Е, има една професия, в която, да си луд, е първо и задължително правило. Професията на каскадьора. Луди тренировки и луди каскади в епизод 28.

„Работно време: Преподавател по барманство“ – 29 еп.

Къде Том Крус се е научил да върти шишета на бара и забърква коктейли? При преподавател по барманство, най-вероятно.

Гледайте, за да разберете тънкостите в овладяването на занаята. По време на курса овладяват ли се основни познания за алкохолните напитки? Какво трябва да знае един барман? Освен съдържание на алкохол и захар; вкус и цвят, трябва ли да знае например начина на производство?

„Работно време: Сватбен агент“ – 30 еп.

Когато чуя „Сватбен агент” се сещам за филма със Дженифър Лопес, където тя, с неизменната слушалка на ухото, тичаше и отговаряше за сто неща.

Така ли наистина протича работния ден на един сватбен агент? Колко време и колко труд се крият зад организацията на една сватба?

„Работно време: Търговец на диаманти“ – 31 еп.

За да разбере всичко около диамантите, от откриването, добива, преработката и изработването на бижута, Еси се среща с един словенец, продаващ диаманти в София.

Чрез него ще научите още, че стойността на обработените диаманти се определя от 4 критерия – тегло, цвят, форма на обработка и чистота. Ще надникнете в щандовете с уникални бижута, и ще видите дори вино с диамант.

„Работно време: Куклар“ – 32 еп.

Знаете ли що е явайки? А маняйки? Не? Ще ви помогнем с други две думи – марионетки и петрушки. Сетихте ли вече? Става дума за кукли. И за човека, който ги кара да оживяват – кукления актьор.

От предаването ще разберете какви други видове кукли има, и какви са начините на раздвижване. Ще видите дори кукли, играещи хоро, под (не)сръчните ръце на Еси.

„Работно време: Обущар“ – 33 еп.

Всички знаем поговорката, че обущарят ходи бос. Весела Методиева решава, че е крайно време този факт да бъде проверен.

Ще бъдат проверени и други неща – има ли жени обущари, къде най-често се къса една обувка, личи ли кризата по наплива в едно обущарско ателие?

„Работно време: Майстор на дървени играчки“ – 34 еп.

Кой не знае какво е дървена играчка, кой не си е играл с нея? Може би съвременните деца – децата на технологиите, и пластмасата. Е, добрата новина е, че и в наши дни има хора, които правят играчки от дърво. Това е професията в епизода на Работно време.

Еси, майстора и любопитната камера ще направят заедно обиколка на работилницата и ще покажат и разкажат за всички машини, инструменти, материали, видове дървесина, чертежи, и разбира се, изработка.

„Работно време: Интериорен и продуктов дизайнер“ – 35 еп.

Има професии, популярни по цял свят, които в България не са толкова познати и ползвани. Може би заради финансовата страна на въпроса, а може би защото смятаме, че разбираме от всичко.

Такава е професията интериорен дизайнер. Част от нещата, за които ще научите повече, е какви са видовете и стиловете в интериора и как става избора на цветове измежду пъстри, пастелни, хармонични, неутрални или убити.

„Работно време: Координатор на културни прояви“ – 36 еп.

В „Работно време“ ще научите много неща за Испания и за това как институт Сервантес разпространява испанската и испаноамериканската култура и най-вече, каква е работата на един координатор „Културни прояви“.

Заедно с него камерата ще надникне във всички стаи, кабинети, зали и библиотеки на културната институция, а редом с това ще се запознаете с различните прояви, организирани там.

„Работно време: Рок-музиканти“ – 37 еп.

Ако сте от хората, които в петък вечер, с най-бляскавите си и оскъдни одежди щракат с пръсти, въртят маанета и се качват върху масите, епизода не е за вас.

Той е посветен на хората в черно, които бясно тактуват под ритъма на рока. От тях ще научите как се ражда една песен – от замисъла, до текст, музика, аранжимент; звучи ли добре рок на български и кое е първо – текста или музиката?

„Работно време: Аерографист“ – 38 еп.

През далечната 1879 г. във въображението на ексцентричния бижутер Абнер Пилер се ражда идеята за странен нов уред. Сглобява го от супена лъжица, игла за шевна машина, извит накрайник на отвертка и още няколко метални чаркуляци.

През настоящата 2011г. съоръжението, претърпяло безброй модификации, наричаме аерограф, а човекът, който борави с него, аерографист. Той ще покаже и разкаже детайлно за видовете техники, както и предметите, върху които може да се прилагат те.

„Работно време: Сладкар-декоратор“ – 39 еп.

Какво е къпкейк и какво е мъфин? Ако знаете, значи сте любители на сладкото. Ако не знаете, гледайте, защото има много за научване за професията на сладкар-декоратора.

От него ще научите колко вида къпкейк има; каква е класическата смес и как сезоните влияят относно плодовете.

„Работно време: Дезинфектор“ – 40 еп.

Като начало Весела Методиева ще ви засипе с купешките думи дезинфекция, дезинсекция, дератизация, дезакаризация. А после ще тръгне да ги обяснява с помощта на дезинфектор.

Освен това ще видите как изглеждат уредите за унищожаване на вредители и ще разберете полезни неща как да се опазите от такива.

„Работно време: Управител на център за детски изследователи“ – 41 еп.

Епизод 41 е за онези деца и родители, за които добре прекарано време не означава стоене пред компютъра. Ще видите един център за детски изследователи и ще разберете какво се случва в него от неговия управител.

Ще разгледате кътове, в които децата могат да си направят моторница, да вземат микроскопска проба от кожа, да бъдат актьори, готвачи, певци, жонгльори.

„Работно време: Астролог“ – 42 еп.

Епизод 42 на Работно време е за професията на астролога. Ако питате дали това е професия, Еси ще ви отговори.

От 2006 г. професията астролог е вписана в Националния класификатор на професиите в България, в Група 515. Ако не вярвате, проверете. А ако вярвате в астрологията, просто гледайте.

„Работно време: Инструктор по боулинг“ – 43 еп.

Епизод 43 разказва за една игра, датираща от преди 3200 години преди Христа. За да я играете, трябват топки, писти, кегли, специални обувки – играта на боулинг, представена от инструктор по боулинг.

Ще разберете защо играта е забранявана, от кого и защо; как се променя и как оцелява през вековете?

„Работно време: Танцьорка“ – 44 еп.

Думата хореография буквално означава „писане на танца“. От епизода ще разберете как се пише един танц, как се измисля и как се поставя.

Колко пъти в седмицата се репетира, по колко часа? Когато се поставя нов танц, колко дълъг е пътя от момента, в който хореографа ви запознава със стъпките до сцената.

„Работно време: Артист“ – 45 еп.

Има хора, на които им е тясно само в една професия. Своите вътрешни мисли, чувства и океан от емоции те изразяват по много начини. Такива хора наричаме с обобщаващото име артист.

Музикант, който свири, пее, пише текстове, а освен това е художник пред компютър, или с други думи – графичен дизайнер. Как се съчетават двете неща и помагат ли си, или си пречат?

„Работно време: Хоров диригент“ – 46 еп.

Koя е единствената професия, в която героя е с гръб към публиката?

В Париж … Парижката Филхармония … стотина момци и девойки … Като излезе едно дребно мъжле с късо пръчле и като го вдигна и се почна една какафония! Маа на лево, маа на десно, документация обръщане върви! „… викам, Жоре, тия ора нема да влезат у правиу път, ми дай да ги запуаме с една ГЬОСТЕРИЦА …“ .

Смеем се на скеча, но, да си признаем, малко знаем за професията на диригента.

„Работно време: Майстор на ръчно направени лампи“ – 47 еп.

Всички сме чели приказката за „Аладин и вълшебната лампа“. Като деца сме си мечтали и ние да чуем гласа на духа от лампата – На твоите услуги съм, господарю! Аз съм робът на тая лампа и изпълнявам всичко, което нейният собственик ми заповяда!

В епизод 47 Еси разказва за един вълшебник, който прави светлина. Или с други думи – майстор на ръчно изработени лампи.

„Работно време: Илюзионист“ – 48 еп.

Илюзионист е една от най-редките професии. На два милиона души се пада един професионален илюзионист. Названието „илюзионист“ произлиза от френската дума Illusionner — въвеждам в заблуждение. Синоними са фокусник, факир, магьосник, илюзионист.

А ето и един виц по темата: Илюзионист споделя със свой приятел: Имах един сензационен номер – разрязвах жена си на две. И къде е тя сега? – пита приятелят. – В Париж и в Рим.

„Работно време: Козметик“ – 49 еп.

Още през 18 век Стендал е казал, че Красотата е обещание за щастие. 300 години по-късно продължаваме да търсим своето щастие, като вярваме, че един от най-сигурните пътища към него е красотата.

В епизод 49 на „Работно време“ – една професия, която се занимава именно с нашата красота и младост – професия козметик.

„Работно време: Треньор по гребане“ – 50 еп.

За Весела Методиева – Еси думата Русалка обикновено носи една единствена асоциация за момиче с опашка на риба от Славянската митология. Но тя вече знае, че думата означава и вид лодка.

Научила го е, докато се готви за професията, която се разнищва в епизод 50 на „Работно време“ – треньор по гребане.

„Работно време: Главен редактор на списание“ – 51 еп.

Кой е човека, който носи крайната отговорност за всичко в една медия? Отговорът знаем всички – главния редактор. Но знаем ли какво стои зад това?

В броя става ясно и къде се случват летучките, как протичат, как се разпределят задачите, как се избират темите, колко теми има в един брой и как се избира корица.

„Работно време: Коминочистач“ – 52 еп.

С черни бузи, с черна четка,
с нелепо смешен силует,
но тайничко го докоснете
и на шега и за късмет!

Всички помним песента на Елвира Георгиева по текст на Волен Николаев.

А каквото не знаем за професията на коминочистача, го разбираме в епизод 52 на „Работно време“ – професия коминочистач.

„Работно време: Директор в козметична индустрия“ – 53 еп.

Много е странно. Всекидневно ползваме куп продукти за красота и здраве, уж четем и се информираме, а на практика не знаем нищо за производството на козметичните продукти.

Затова с огромно любопитство Еси влиза в производствената база на голям български производител на козметика.

„Работно време: Хореограф – модерен балет“ – 54 еп.

Изкуството да се създават танци се нарича хореография, а хората, които се занимават с това – хореографи.

Думата хореография буквално означава „писане на танца“. В епизода ще разберете как се пише един танц, как се измисля и поставя, могат ли танците да бъдат алтернативен начин за релаксация и борба със стреса и нашия спорт за отслабване и здраве?

„Работно време: Инструктор по пейнтбол“ – 55 еп.

Колкото и да говорим за чист български език, понякога това не е възможно. Такъв е случая с епизод 55, в който става дума за пейнтбол.

Еси опитва да намери българска дума, но някак не й се получава – нито буквалния превод боятопка, нито обратното топкобоя, нито интерпретации от сорта на шарена война или цветни куршуми.

И така, в епизод 55 на „Работно време“ – професия инструктор по пейнтбол.

„Работно време: Експерт програма в Полски институт“ – 56 еп.

Какви са първите ви асоциации, когато чуете Полша. Вероятно Николай Коперник, Мария Кюри, Шопен, Станислав Лем, папа Йоан Павел Втори.

В епизод 56 има много информация за Полша, но през призмата на Полския институт в София. В „Работно време“ – професия експерт програма.

„Работно време: Уредник в Земеделски музей“ – 57 еп.

През 1956 г. към Висшия селскостопански институт – София се създава Селскостопански музей. През 1999 г. той е преименуван в Национален земеделски музей.

На повече от 1000 кв.м. е показана земеделската традиция у нас от древността до наши дни. Еси и любопитната камера обиколят тази площ, заедно с уредник – професията, която нищи епизод 57.

„Работно време: Имидж-консултант“ – 58 еп.

Мъжете може и да не го разбират, но едва ли има жена, която да не е стояла стотици пъти безпомощна пред гардероба с неизменния въпрос – Какво да облека?

Отговорът се крие в доброто, умно пазаруване на правилните дрехи. Такива, каквито ще ни отиват, ще ни стоят добре, и ще се комбинират лесно с другите ни дрехи. Ако не знаете как да го направите, има специалисти за това.

В епизод 58 на „Работно време“ – професия имидж-консултант.

„Работно време: Треньор по плуване“ – 59 еп.

Плуването е много стар спорт. Най – ранните доказателства са на скални рисунки отпреди 6 000 години.

Има хора, които плуват стил крул, втори бътерфлай, трети бруст. Има и такива, овладели до съвършенство неповторимия стил ютия, познат още като стила – пирон в кисело мляко.

Епизод 59 показва и разказва всичко около уроците по плуване. В „Работно време“ – професия треньор по плуване.

„Работно време: Изобретател“ – 60 еп.

Професията, която разглежда брой 60 не е нито често срещана, нито много позната.

Но едно е сигурнo – ако я нямаше, сега най-вероятно Весела Методиева – Еси щеше да седи в някоя пещера, омотана в кожи, триеща усилено две дървета в опит за запали огън.

Сетихте ли се – в епизод 60 на „Работно време“ – професия изобретател.

„Работно време: Предприемач“ – 61 еп.

За да опише професията в епизод 61, Весела Методиева – Еси цитира консултантите д-р Бил Болтън и професор Джон Томпсън: „Предприемач е човек, който обикновено създава иновация, за да изгради нещо с призната стойност, предвид наличните възможности“.

И понеже определението някак звучи сложно, Еси се среща с един истински млад български предприемач, за да разбере всичко от първа ръка.

„Работно време: Балетен педагог“ – 62 еп.

Тери Спенс е казал, че “Начина, по който хората се движат е тяхната автобиография в движение.” Ако пренесем тази мисъл в професиите, веднага ще се сетим за едни красиви, ефирни създания, които изящно се носят по сцената.

И за да научим повече за тях, професията, която разглежда епизод 62 на „Работно време“ е балетен педагог.

„Работно време: Диетолог“ – 63 еп.

Всички сме чували тезата на немският философ Лудвиг Фойербах, че „Човек е това, което яде“.

Дали обаче сме готови да превърнем здравословното хранене в част от начина ни на живот?

Ако сте от хората, които искат да го постигнат, епизод 63 на „Работно време“ е за вас – професия диетолог.

„Работно време: Експерт по фън шуй“ – 64 еп.

Знаете ли, че табелка с името на вратата дава не само нужната информация. Хората трябва да ни намират лесно, защото така и щастието ще ни намира. Това съветва фън шуй.

Твърди се, че началото на фен шуй е поставено в Китай преди повече от 5000 години. Възникнало е като наука за намиране на благоприятно място за погребване на мъртвите, защото китайците вярват, че те подкрепят живите след смъртта си.

Основната идея на това учение е, че околната среда влияе на здравето и късмета ни. Как да направим така, че влиянията да са в наша полза, разбираме сега.

„Работно време“, епизод 64 професия – експерт по фън шуй.

„Работно време: Инструктор по джийт кун до и ескрима“ – 65 еп.

Има професии, за които знаем повече, за други – по-малко. Е, Еси си признава, че не знае нищо за професията – инструктор по джийт кун до и ескрима. Но пък е любопитна и отива да разбере.

Тя ще посети една тренировка, за да разбере какво представлява това бойно изкуство, какви уреди и пособия се използват, какви са основните хватки и главната му цел.

„Работно време: Инструктор по летене (bodyflyght)“ – 66 еп.

Хилядолетия наред хората са мечтали да полетят. Някои, както Дедал, Икар, Да Винчи, дори пробвали.

Е, нашето поколение сме щастливци в това отношение – защото вече има как. Можем да летим, без криле и без парашут.

Как ли? Със специална технология, за която Еси не само показва и разказва, ами и пробва. В епизод 66 на „Работно време“ – професия инструктор по летене.

„Работно време: Треньор по бокс и кикбокс“ – 67 еп.

Според египтески йероглифи и древногръцки статуи, боксът е съществувал още преди 5000 и повече години като жестоко и сурово единоборство. За този спорт разбираме повече чрез професията – треньор по бокс и кикбокс.

Той показва всичко необходимо за доброто оборудване на една зала и на един състезател; как започва една тренировка и какви умения се усвояват.

„Работно време: Специалист комплементарна медицина“ – 68 еп.

Ако сте от хората, които при първо кихане тичат при доктора и с охота гълтат антибиотици, епизод 68 на „Работно време“ не е за вас.

То е за тези, които не пренебрегват лекарските предписания, но редом с тях пият билкови чайове, ходят на масаж, вендузи, йога, и вярват в съществуването на единна необятна енергия.

В епизод 68 на „Работно време“ – специалист по комплементарна медицина.

„Работно време: Треньор по борба“ – 69 еп.

Всеки един от нас се бори с нещо, с някого. Вкопчва се, захваща, опитва се да го заклещи. Ако от преносния смисъл преминем в буквалния, стигаме до спорта борба.

Как е оборудвана залата за тренировки, какво означават различните кръгове на тепиха, какви видове хватки има? В епизод 69 – професия треньор по борба.

„Работно време: Училищен психолог“ – 70 еп.

Той работи в училище. Но няма да го видите да носи дневник по коридора, нито да влиза в клас. Всъщност, доброволно или не, учениците влизат при него, за да търсят отговори – за себе си и за света. В „Работно време“, професия психолог в училище.

От него разбираме кои са проблемните групи деца, с които той приоритетно работи, какви тестове, пособия и похвати използва, за да предразположи ученика, а в крайна сметка му помогне.

„Работно време: Инструктор по стрелба“ – 71 еп.

Когато чуем думата стрелба, някак най-напред, по подразбиране, слагаме знак минус отпред. Само че не винаги това е така. Защото, ако говорим за стрелба, стрелбище и мишени, говорим за специален тип култура – запознати твърдят, че ако се научиш да стреляш, започваш да уважаваш оръжието, а също и човешкия живот.

Чрез стрелбата човек тренира психиката, нервната си система, научава се на дисциплина и отговорност.

В „Работно време“ – професия инструктор по стрелба.

„Работно време: Организатор прояви Унгарски институт“ – 72 еп.

Какви са първите ви асоциации, когато чуете Унгария? Весела Методиева – Еси се сеща за режисьора на Мефисто Ищван Сабо и за създателя на кубчето Рубик – Ерньо Рубик.

За Унгария, за популяризирането й у нас, чрез професията на организатор програма в Унгарския институт в София. Камерата ще ви покаже всички зали, кабинети и помещения в институцията, а после ще разберете и за всички прояви, организирани там.

„Работно време: Масажист“ – 73 еп.

Той е магьосник. Е, не в буквалния смисъл. Но наистина има вълшебни пръсти. И специални умения. 30-ина минути, и си като нов.

Масажът помага на клиентите да се освободят както от физическо, така и от психическо натоварване. И това далеч не е всичко. Видове масаж, техники, ползи…

В „Работно време” – професия масажист.

„Работно време: Когиталист“ – 74 еп.

Често водещите прибягват до нечии мъдри сентенции, за да изглеждаме интелигентни. За Весела Методиева – Еси една такава мисъл е единствения начин да се опита да въведе зрителя в разглежданата професия.

Затова тя цитира Рене Декарт: “Cogito, ergo sun.” – „Мисля, следователно съществувам”. От латинското „cogito” – т.е. мисля, идва и понятието „когиталност”. А то означава мисловност в общ глобален план.

Колко е важно да внимаваме какво казваме и как мислим, и чувстваме, защото всичко има значение. Човекът, занимаващ се с всичко това нарече себе си когиталист.

„Работно време: Треньор по хокей на лед“ – 75 еп.

Вярва ли ви се или не, хокеят е възникнал още през далечната 1878 година. Въпреки това у нас не е много познат.

Весела Методиева прави опит да разбере всичко около спорта заедно с треньор по хокей на лед. Като начало ще видите цялата необходима екипировка ще посетите ледената пързалка и ще чуете разказа на треньора.

„Работно време: Психолог-лектор“ – 76 еп.

Епизод 76 среща зрителя с един от онези хора, които успешно носят не една, а две и повече дини под една мишница. По професия е психолог, но редом с това води лекции по личностно развитие и мотивация.

Освен всичко това ще засегнем теми като рецепти за лично щастие и ще нагазим в дълбоките води на теории и факти на конспирацията, НЛО, тайни общества, и прочие и прочие паранормалности и езотерика.

„Работно време: Учител по характерни танци“ – 77 еп.

Интересна среща с един човек с полски корени, посветил се на танците на Полша и някои други европейски страни.

В епизода разбираме има ли нещо общо между полските танци, чуваме разказ за различните райони, носии, танци.

Виждаме някои от танците Швиньож, Варшавянка, Горалски, Збойницки …

„Работно време: Логопед“ – 78 еп.

Ако непрекъснато ви се струва, че говорите, а не ви разбират, май е време да вземете мерки.

На помощ идва специалистът, който отстранява не само звукови нарушения, ами и носов тембър, писклив глас, проблеми с писмената реч и редица други затруднения.

В епизод 78 на „Работно време“ – професия логопед.

„Работно време: Часовникар“ – 79 еп.

Тиктака утрото, стрелките се успиват, събужда ме денят. Не, не започвам нова поетична рубрика. Използвах този мой стих като жокер за поредната професия. В „Работно време“ – професия часовникар.

В изданието зрителите ще видят всички звена на майсторите часовникари, ще разберат за процеса от А до Я. Ще си припомнят, че още през ледниковата епоха, преди 20 хиляди години ловците дълбаели резки върху камъни и дървета, за да отброяват фазите между луната.

И ще разберат, че всяка година в света се произвеждат повече от 1 милиард часовници.

„Работно време: Инструктор по фехтовка“ – 80 еп.

Немскоговорящите знаят, че фехтен означава битка. Оттам идва и името фехтовка. Първоначално тя е била приложима бойна система, а не спорт.

Защо екипировката е в бяло, какви видове оръжия има и защо наричат фехтовката аристократичен спорт?

Отговорите научаваме в брой 80 на „Работно време“ – професия инструктор по фехтовка.

„Работно време: Цигулар и музикотерапевт“ – 81 еп.

Наричат цигулката „Царицата на инструментите”. Kак се извлича звука от цигулката? В какви музикални жанрове се използва?

Къде и как се съхранява правилно една цигулка? Коя е добрата възраст за започване на уроци? Как става разучаването на нова композиция?

Отговорите на този и още въпроси от един цигулар, занимаващ се и с музикотерапия.

„Работно време: Инструктор по йога“ – 82 еп.

Какво е йога – познание, наука, древно учение, знания, спорт, техники, практики, физическа, умствена, духовна дисциплина? Разбираме го от един инструктор по йога.

Той ще ни допусне до едно свое занимание и нагледно ще обясни и демонстрира нещата.

„Работно време: Био-хлебар“ – 83 еп.

Мъдрият ни народ е казал: Никой не е по-голям от хляба. Не знаем какво точно се крие зад тази поговорка. Но знаем коя е темата на епизод 83 на „Работно време“ – професия хлебар.

От него Весела Методиева – Еси ще се опита да разбере всичко за истинския, здравословен хляб, за специалното зърно и специалния квас.

„Работно време: Stand-up комик“ – 84 еп.

Редица актьори казват, че е по-лесно да разплачеш, отколкото да разсмееш публиката. Да предизвикаш усмивки и смях наистина не е никак лека задача. Нужни са и много труд, и талант, и капка лудост като че ли.

Еси смята да провери всичко това чрез няколко млади хора, избрали професията стенд-ъп комик.

„Работно време: Готвач здравословна кухня“ – 85 еп.

Наскоро бразилски учени установили, че готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата.

В „Работно време“ – професия – готвач.

Редом с него научаваме доста неща около различните кухни, видовете подправки, правилните съставки, както и какво трябва да знаем за здравословното готвене.

„Работно време: Водещ „Жива вълнА““ – 86 еп.

Що е то „Жива вълна“? И да чуем цитата, че е танцово-медитативна практика, цялостен подход към тялото, ума и емоциите, няма да разберем кой знае колко. Затова Еси се среща със самата създателка на „Жива вълна“.

От нея разбираме при какви условия се танцува, какви са различните музикални ритми и защо, и освен всичко друго как танцуването отваря чакри и ни помага.

„Работно време: Сладкар“ – 87 еп.

Брой 87 е за онези, които обичат да похапват сладичко, но не каквото и да е, а държат да е хем вкусно, хем здравословно.

В „Работно време“ – био сладкар.

Еси го обсипва с въпроси за заместителя на захарта, за добрите съставки, за калориите, добавките и чалъмите около месенето на вкусотийки.

„Работно време: Скутер-консултант“ – 88 еп.

Знаете ли, че скутера е невероятно нововъведение за времето си, когато е произведен и е интересно, че е сглобен основно от самолетни части?

Двигателя му е стартовия мотор на самолет. През 1946 г. синът на Риналдо Пиаджо Енрико решава да направи евтин продукт за обикновените хора. Енрико създал в новата работилница в градчето Понтедера (Пиза) за производство на скутер.

Ако не знаете, гледайте „Работно време“, защото освен това ще разберете купища неща за скутер, байк и мотопед.

„Работно време: Водеща плейбек-театър“ – 89 еп.

Какво се получава, когато се срещнат актьор от импровизаторски театър и музикант, занимаващ се с психодрама?

Резултатът е една ефектна симбиоза между всичко това, наречена плейбек театър. И макар на близо 40 години, идеята не е много популярна у нас.

Затова епизод 89 на „Работно време“ е интересен, различен и полезен.

„Работно време: Преподавател по рисуване“ – 90 еп.

Художникът е нищо без талант, а талантът е нищо без труд, e казал Емил Зола. В епизод 90 разбираме кога и как се открива един талант и какви знания и умения трябва да усвои бъдещия художник.

Научаваме също така, че първата академия за изящни изкуства е основана във Флоренция от Козимо I Медичи през 1563 год.

В „Работно време“ – професия преподавател по рисуване.

„Работно време: Треньор по батут“ – 91 еп.

Когато чуем думата батут, обикновено си представяме или деца, подскачащи в парка, или циркови артисти.

Този път обаче разглеждаме батута в най-сериозната му страна – като спорт. Всъщност подобие на батут са използвали пожарникари, за хващане на скачащи хора от горящи сгради още през 1887 година.

В „Работно време“ – професия треньор по батут.

„Работно време: Арт-директор“ – 92 еп.

Ако питате Весела Методиева – Еси, съчетанието арт-директор е оксиморон, или казано на простоцарски – две взаимно изключващи се понятия.

Защото артистизма носи със себе си творчески хаос, а менажирането предполага делова организираност. Но има хора, които успешно съчетават и двете неща.

В „Работно време“ – професия артистичен директор.

„Работно време: Преподавател по съвременен танц“ – 93 еп.

Австрийската писателка Вики Баум е казала следното: “Има кратки пътища към щастието и танцуването е един от тях”. За танците, танцьорите и магията около тях.

Пейдж Арден пък твърди, че „Танца не е нещо, което може да се обясни с думи, а трябва да бъде изтанцуван.”

А съвременен танц е понятие в танцовото изкуство, с което се означава съчетанието от различни стилове и техники, които се използват в танцови класове, уъркшопове, хореографии и танцови спектакли.

В „Работно време“ – учител по съвременен танц.

„Работно време: Художник наивистична живопис“ – 94 еп.

В края на XIX и началото на XX век възниква и се развива вид изкуство, характеризиращо се с детинска простота. Течението е наречено наивизъм и в наши дни има както академии за наивно изкуство, така и специални музеи.

В „Работно време“ – професия художник наивист.

„Работно време: Инструктор конен туризъм“ – 95 еп.

Знаете ли, че конят спи еднакво добре както изправен, така и легнал? А че вижда само в нюанси на два цвята – червено и зелено?

Няма спор, че благотворното влияние на конете върху човека е добре познато в цял свят. Така наречената „конна терапия“ се прилага в редица европейски държави.

Повече научаваме от един инструктор по конен туризъм.

„Работно време: Дърворезбар“ – 96 еп.

Когато чуете думата дърворезба, навярно си представяте един силен мъж с работен гащеризон, който с длета, чукове, гравира върху дърво.

Е, този път ще видите една слабичка девойка, което с лекота държи и работи с шлайф.

От нея разбираме какво трябва да бъде самото дърво, обработва ли се предварително, от кого, как, защо?

Преди да започне даден проект, рисува ли се отгоре или се полага шаблон? А след като е готова дърворезбата, как се обработва?

Професията, естествено е дърворезбар.

„Работно време: Художник-керамик и педагог“ – 97 еп.

Старогръцката дума керамос означава глина. Думата идва от названието на рог за пиене на вода, откъдето впоследствие така се именуват всички глинени съдове.

От епизод 97 научаваме с какви пособия и материали работят майсторите керамици, как изработват красиви предмети и каква е тайната на дългия им живот. Освен това виждаме и разбираме как се предава занаята.

В „Работно време“ – професия художник-керамик и педагог.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари