След 21-часови дебати: Депутатите одобриха Бюджет 2023

28 юли 2023, 9:11
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

След близо 21-часови дебати депутатите приеха бюджета на държавата за 2023 година. В него са заложени средства за увеличение на заплатите в няколко министерства и ведомства. По-високи възнаграждения ще получат МВР, НОИ, ДАНС  и други.

Българското национално радио също получава допълнително финансиране в размер на 1,5 милион лева над предложените от министерството средства.

Депутатите решиха също така заплатите във фирми с над 100 служители задължително да се изплащат по банков път. Това изменение беше направено направо в Пленарна зала.

Депутатът Венко Сабрутев обясни, че ако човек си открие платежна сметка за основни операции, няма да дължи такси за получаване на заплата, пенсии, средства по социални плащания и стипендии за ученици и студенти. Тя ще се обслужва безплатно.

Отхвърлено беше предложението на финансовия министър Асен Василев за това клиент да може да не плаща сметка, ако не получи касова бележка. До края на годината ДДС ставката за ресторанти остава 9%. Задължение за отчитане на тримесечие ще имат фирмите, които имат 50 000 лева касова наличност.

Бюджетът за 2023 година е предвиден с дефицит до 3 на сто.

В края на гласуването председателят на парламента Росен Желязков честити бюджета на депутатите. Министърът на финансите Асен Василев пък остана доволен от гласуваните текстове.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари