1000 мигранти достигат Испания за последните три дни

6 фев. 2024, 12:50
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Повече от 1000 души мигранти от страните на субсахарска Африка са достигнали до Канарските острови за последните дни, съобщават от испанската служба за морско спасяване. Те са посрещнали общо 18 лодки, като един човек е починал по време на пътуването.

Канарските острови са популярна дестинация за мигрантите, заради близостта с континента, при което се избягва опасното и дълго пътуване до Европа през Атлантика или Средиземно море. В последните седмици все повече хора от Африка се опитват да достигнат островите. Само през януари, 7270 мигранти пристигат там. За сравнение, толкова са дошли през първите шест месеца на 2023 г.

Повечето лодки тръгват от Мавритания – държава в Северозападна Африка, в близост до Канарските острови. Очаква се в следващите дни испанският министър Педро Санчез и президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен да посетят страната, за да обсъдят с властите как може да се намали потока от мигранти.

Испания и ЕС имат отделни споразумения с Мавритания и Сенегал за намаляване на броя на мигранти, пристигащи на островите, но все пак много хора решават да рискуват с такова пътуване.

През 2023 г. испанското вътрешно министерство има регистрирани 55 618 души, пристигнали с лодки предимно на канарските острови, което е почти двойно в сравнение с 2022 г.

Според испанската неправителствена организация Caminando Fronteras, 6000 мигранти са загинали, опитвайки се да достигнат испанския бряг през Атлантика, като броят също е двойно по-голям от записания от организацията брой през 2022 г.

 

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари