102-годишен пилот полетя със „Спитфайър“

7 фев. 2024, 13:33
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Бивш пилот от Кралските въздушни сили на Великобритания полетя със самолет „Спитфайър“ на 102-годишна възраст.

Джак Хемингс вероятно е най-старият пилот, летял през ВСВ, а 20-минутния полет със „Спитфайър“-а е с цел набиране на средства за благотворителна организация, в чието основаване Джак участва преди 80 години.

Ветеранът никога не е пилотирал „Спитфайър“ преди и разказва, че е бил „абсолютно възхитен“ да бъде пак зад управлението, но кръгчето е било „с много неравности.“

„Честно, малко съм загубил форма. Не е изненадващо“ каза още той.

Хемингс набира средства за Mission Aviation Fellowship, хуманитарна организация за помощ по въздуха, която той основава заедно с друг ветеран – Стюарт Кинг, след края на ВСВ. С течение на времето, организацията се разраства и сега използва самолети, за да доставя помощи, лекарства и товари до страни и региони в нужда.

Този полет отбелязва 80 години от началото на контраофанзивата на съюзниците през ВСВ, или денят на дебаркирането в Нормандия на съюзническите сили.

На своят 100-годишен юбилей, Хемингс също лети с благотворителна цел и изпълнява няколко въздушни номера, успявайки да набере 50 хиляди долара за организацията.

Бари Хюс, пилотът на „Спитфайър“-а, с когото лети Хемингс, казва:

„Той нямаше нужда от никакви инструкции. Просто пое управлението, полеят насам-натам, направи няколко завоя и основни маневри. Мисля, че наистина му харесва всяка секунда от полета.“

Източник: BBC

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари