7 подправки с големи ползи за здравето

6 дек. 2023, 9:50
, ,
spices useful for health
 Автор: AleksM
Прочетена:

Всички ги имаме в шкафа с подправки, използваме ги ежедневно, но знаем ли калко полезни са всъщност? Екипът на Elitbet ще ви запознае със свойствата на някои подправки, за които може би не знаете.

Босилек

Ако сте мислили, че босилекът се използва само за приготвяне на песто или за поръсване на пица, помислете отново. Босилекът е фамилното име на повече от 100 различни вида. Два от най-известните му сортове са сладък босилек и свещен босилек. Изследванията на сладкия босилек, доказват, че той може да помогне за контролиране на кръвното налягане и че ароматът му облекчава стреса и безпокойството.

Копър

Копърът е известен със своите пернати листа и семена, като и двете се използват при готвене. Семената подправят киселите краставички, овкусяват борша и допълват рибата. Тази подправка нормализира кръвното налягане.

Чесън

Въпреки че е широко използван като подправка, чесънът – член на семейството на лилиите – е ботанически зеленчук. Има способността си да се бори с обикновената настинка. Някои изследвания са установили, че чесънът помага за намаляване на кръвното налягане и предотвратява втвърдяването на артериите.

Джинджифил

Някои наричат джинджифила билка, други подправка, но без значение как го наричате, той има куп впечатляващи ползи за здравето. Изследванията са установили, че джинджифилът може да облекчи болката от остеоартрит на коляното, да потуши гаденето при болест по време на пътуване и морска болест, да подобри възстановяването на мускулите след тренировка и да намали високия холестерол. Джинджифилът може дори да помогне в зъболекарския кабинет. Пациенти, на които е бил отстранен засегнат кътник, са установили, че джинджифилът на прах е също толкова ефективен, колкото ибупрофен за контролиране на болката след операция.

Лавандула

Въпреки че е ядлива билка, повечето изследвания върху лавандулата се фокусират върху нейния аромат. Ароматът на лавандула, член на семейството на ментата, може да облекчи безпокойството, да подобри съня и да стопи раздразнителността и стреса, според няколко проучвания. Опитвате се да заспите? Малка торбичка лавандулови цветове, пъхната под възглавницата ви през нощта, успокоява нервната система, като понижава кръвното налягане и сърдечната честота, отпускайки ви достатъчно, за да ви приспи.

Риган

Неговият ментов вкус и аромат правят ригана победител, когато става въпрос за овкусяване на всичко – от домати до картофи. Наред с извеждането на най-доброто в храната, риганът е полезен за здравето. Листата са богати на карварол, съединение, което е доказано ефективно срещу норовирус, силно заразна стомашна болест. Освен това чаят от риган може да помогне за укрепване на имунната система и да помогне на тялото да се бори с инфекциите.

Розмарин

Розмаринът е богат източник на няколко антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да засилят имунната система и да подобрят кръвообращението. Тази борова билка също съдържа естествено срещащи се химикали, които могат да помогнат за поддържане на кръвната захар, което е важно за контролирането на диабета. Карнозната киселина, е антиоксидант, който се съдържа в изобилие в розмарина, помага за защитата на мозъчните клетки от свързани с възрастта промени.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари