Волво се отказа да произвежда само ел. автомобили, няма търсене

5 сеп. 2024, 16:36
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Волво изостави плана си да произвежда само ел. автомобили до 2030 г. поради спад в търсенето на такива.

За последните 6 месеца, акциите на производителя падат с общо 12 %, а компанията декларира разочароващи печалби през първата четвърт на годината.

Вместо да преминава към производство на изцяло ел. автомобили, какъвто беше амбициозният план, Волво сега ще цели „90 до 100 % от глобалните продажби до 2030 да са на електрифицирани автомобили“, като това включва и хибридните варианти.

Волво все още очаква половината от автомобилите, които произвежда в следващите годни да са електрифицирани, което значи, че все пак ще може да премине на изцяло ел. варианти, когато „условията са подходящи“.

Сега, 26 % от всички продукти на компанията са изцяло електрически, като това е най-високият дял такива коли сред основните конкуренти на Волво. Заедно с хибридите, 48 % от продажбите за втората четвърт са на електрифицирани модели.

Търсенето на хибриди нараства, а очакваното увеличение на достъпността на изцяло ел. автомобили не се осъществи. Например, компанията Тесла, която произвежда изцяло ел. автомобили отбелязва спад в печалбата и забавен растеж от 2023 г. насам.

„Ясно е, че преходът към електрификация няма да бъде линеен и клиентите и производителите преминават към различни скорости на възприемане на тези технологии.“ казва Волво. „Ние сме прагматични и гъвкави и запазваме водеща позиция в индустрията при електрификацията и устойчивостта.“

Според компанията, повишеният интерес към ел. автомобилите е отчасти резултат от правителствените субсидии за сектора, а очакваното развитие на инфраструктурата, която да ги обезпечава се забавя.

Волво все пак запазва целите си за постигане на нулеви нетни емисии до 2040 г. и счита, че са нужни решения на правителствено ниво, за да се подпомогне прехода към изцяло ел. автомобили.

По-рано през лятото, Рено предупреди, че клиентите не са готови за изцяло електрически коли, а Порше също се отказа от амбициозната си цел за 80 % изцяло електрически коли. Форд и Фиат същи изразиха съмнения за постижимостта на твърде амбициозните си цели, свързани с преход до 2030 г.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари