Зеленски поиска по-малко ограничения за американските оръжия

7 сеп. 2024, 18:08
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, поиска от американските си партньори да намалят ограниченията за ползване на техните оръжия, защото Украйна трябва да може да атакува Русия с тях. Това става на среща във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където са проведени разговори и с други партньори на Украйна.

След тях, американският секретар по отбраната Лойд Остин казва, че удари по-дълбоко в територията на Русия няма да променят значително ситуацията.

В последните дни, поредица от руски въздушни нападения срещу няколко украински града, доведе до смъртта на над 50 души, а стотици бяха ранени.

„Трябват нови възможности за способности с голям обхват, не само за разделената територия на Украйна, но също и за руска територия, така че Русия да се мотивира да търси мир.“ казва Зеленски.

Не става ясно дали ще има промяна в ограниченията за тези оръжия. Укрйана има право да ги ползва в територията на Русия само ако става дума за директна заплаха.

Някои от партньорите, като Литва и Канада подкрепиха това искане на Украйна, но отбелязаха, че то зависи от САЩ. Предвижда се и нова американска помощ от 250 милиона долара.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари