Швейцария гласува против Инициативата за биоразнообразието

23 сеп. 2024, 18:11
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Швейцария, известна с величествената си природа, е сред страните най-голям риск за биоразнообразието си. Активисти по опазването на околната среда искаха да подсигурят по-добра защита за природата като подложиха на национален вот проект за регулация, наречена Инициатива за биоразнообразието. Резултатите обаче показва, че 63 % от гласувалите отхвърлят тази регулация. Според нея, трябваше да се осигури повече публично финансиране за фермери и други, за да заделят част от земята и водоизточниците за дивата природа и да увеличат общата площ на зелените пространства, които трябва да останат диви.

Факторите, които обуславят риска за биоразнзообразието в страната включват интензификация на земеделието, промяна на почвите, фрагментация на ландшафта (строеж на инфраструктура) и замърсяване, както и последиците от климатичните промени.

Правителството, както и много от привържениците на десните бяха против решението за повече защита. Те смятат, че такава защита ще струва скъпо, а всяка година вече се дават над 600 милиона франка за опазване на биоразнообразието и повече усилия в тази насока могат да доведат до забавяне на икономическото развитие.

Новите мерки щяха да струват още 400 милиона франка. Инициативата също щеше да забрани строежа на нови релси през защитените зони, дори ако теи зони могат да се „заменят“ със същите на други места.

„Прокарването на инициативата за биоразнообразието ще намали значително производството на храна и енергия, ще ограничи ползването на горите и дивите зони за туризъм и ще оскъпи строителството.“ се казваше в кампанията за гласуване с „не“. „ „Да“ на биоразнообразието, но „не“ на екстремната Инициатива за биоразнообразие.“ беше слоганът на кампанията.

Привържениците на Инициативата посочиха намаляващите природни ресурси на Швейцария, заплахите за пчелите, жабите, птиците, мъха и други видове. Според тях, зелените пространства са основата на туризма и повече такива ще стимулират икономиката, а не обратното.

„Разнообразната природа гарантира чистота на въздуха, питейна вода, опрашване, плодородие на почвите, както и нашата храна.“ се казва в изявление. „Но в Швейцария, биоразнообразието страда. Една трета от растителните и животински видове са заплашени или вече са изчезнали.“

В Швейцария се провеждат референдуми 4 пъти годишно, за да може населението да се произнесе по важни въпроси. Другата тема, по която гласоподавателите също гласуваха с „не“ касаеше пенсионната реформа, подкрепяна от правителството.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари