Започна годишната среща на генералната асамблея на ООН

24 сеп. 2024, 19:37
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В условията на множество кризи и свят, раздиран от противоречия, започна годишната среща на генералната асамблея на ООН.

Генералният директор на ООН, Антонио Гутериш каза преди началото на срещата, че тя е „резултат от студен, ясен факт: международните предизвикателства се движат по-бързо, отколкото способностите ни да ги решават.“ според него има „излизащи от контрол геополитически разделения“ както и за  „конфликтите, климатичните промени, неравенството, дългът и новите технологии, като ИИ“ все още няма ограничения, които да ги направят безопасни.

Асамблеята одобри Пакт за бъдещето, документ, който касае как да бъдат адресирани глобалните предизвикателства, свързани с конфликтите и климатичните промени, както и технологията ИИ и реформа на ООН и международните институции, за да отговорят на предизвикателствата. Влиянието на този документ обаче ще зависи от начина, по който той се имплементира от отделните страни.

„Лидерите трябва да се запитат дали това е поредната среща, на която ще си говорят за засилено сътрудничество и консенсус, или ще покажат въображение и решителност да ги осъществят.“ каза генералният секретар на организацията Амнести интернешънъл.

Срещата започна в неделя и след нея ще има среща на върха на лидерите.

Там ще се съберат над 130 президенти, премиери и монарси, също ще се обсъждат тези въпроси включително на ниво лични срещи, като се очаква доминиращите теми да са войните в Газа, Украйна и Судан както и нарастващата вероятност за разширяване на конфликта в Близкия изток.

Очевидна е разликата между фокуса върху международна кооперация и „провала в Газа, Украйна и Судан“ смята директорът на ООН по международни кризи.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари